Hoe moet je de verwarming ontluchten?

Het is verstandig om je centrale verwarming minimaal een keer per jaar te ontluchten. Maar waarom is het nodig, waar moet je op letten en hoe moet het eigenlijk?
Je radiator wordt niet goed warm, maakt een tikkend geluid of een geluid als van een 'stromend beekje'? Dan kan het zijn dat er lucht in de centrale verwarming zit. Tijd om te ontluchten!
Benodigdheden:
- Een ontluchtingssleuteltje (universeel, te koop bij elke bouwmarkt).
- Een vaat- of theedoekje.
Stappenplan voor het ontluchten van je centrale verwarming
Ga als volgt te werk:
- Draai de kranen van alle radiatoren - dus de afzonderlijke verwarmingenin - helemaal open.
- Zet de thermostaat hoog (25 graden).
- Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk.
- Draai na nog eens 10 minuten de radiatorkranen dicht.
- Doe per radiator het volgende (en begin bij de laagste in het huis): - Zoek het ontluchtingskraantje op (dit zit dicht bij de draaiknop van de radiator; het is het 'uitsteeksel' waar het ontluchtingssleuteltje in past). - Houd het doekje tegen het kraantje aan. - Draai het kraantje voorzichtig open. - Laat de lucht ontsnappen. Wanneer er water uit komt, draai je 'm weer dicht. - Draai het kraantje dicht wanneer er geen lucht meer uitkomt. - Zet de thermostaat op gewenste temperatuur. - Draai radiatorkraan weer open.
- Controleer of de druk in de cv-installatie tusen de 1,5 en 2 bar ligt. Is de druk te laag? Dan moet je bijvullen met water. Raadpleeg hiervoor de handleiding of de leverancier van de installatie.

Voorbeeld van ontluchtingskraantje
Ontluchtingskraantje en aftapkraantje zijn twee verschillende dingen
Let op: het ontliuchtingskraantje zit doorgaans aan de bovenkant van de verwarming. Onderaan zit ook een kraantje, maar dit is om water af te tappen.

Voorbeeld van aftapkraantje
Waar je nog meer om moet denken bij het ontluchten van je cv
Aanvullende aandachtspunten en tips:
- Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is.
- Ontluchten is een keer per jaar nodig.
- Het water dat uit het kraantje komt kan troebel of zwart zijn. Dit is niet erg.
- Begin met ontluchten bij de laagste ketel in het huis
- Moet je de cv-installatie vaak bijvullen? Dan kan er ergens een lekkage zijn. Controleer alle radioatoraansluitingen. Raadpleeg je installateur als je niets vindt.
- Een 'tikkende' verwarmingsinstallatie kan ook nog andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld het krimpen (bij kou) en uitzetten (bij warmte) van het metaal, loszittende beugels of knellende verwarmingspijpen. Is je verwarming net nieuw en tikt deze? Neem dan contact op met de installateur.