Hoe ongezond is schimmel in huis?

schimmel-huis-gezondheid-21032019.jpg

Heeft jouw badkamer zwarte plekken op het plafond? Of zitten er kleine zwarte spikkels op het behang in je slaapkamer? Dat zijn waarschijnlijk schimmels. Kun je daar ziek van worden?

Schimmels zijn groepen die bestaan uit zeer kleine organismen. Eigenlijk zijn het een soort mini paddenstoelen. Ze komen voor in allerlei kleuren en vormen. Naar schatting bestaan er een paar miljoen verschillende soorten.

Schimmels ontstaan meestal door een vochtprobleem. Ze groeien namelijk sneller in warme en vochtige ruimtes. Je herkent schimmel door gekleurde vlekken op een muur, plafond of op de grond. Schimmels kunnen ook zorgen voor een muffe lucht.

Gezondheidsklachten

Naast een vervelende lucht kunnen schimmels ook je gezondheid beïnvloeden. De klachten zijn meestal het ergst voor mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Kleine kinderen zijn ook gevoeliger. Bij astmapatiënten kan schimmel bestaande klachten verergeren.

Heb jij geen last van de bovenstaande aandoeningen? Dan loop je wel risico op luchtwegklachten, allergische reacties, luchtweginfecties of astma bij blootstelling aan schimmel. Daarnaast kun je ook last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen, prikkende ogen en een rode huid. Of je daar last van krijgt verschilt per persoon. De een is gevoeliger dan de ander.

Schimmel of mijten?

Het is lastig om een direct verband tussen specifieke gezondheidsklachten en schimmel aan te tonen. Bepaalde mijten eten bijvoorbeeld graag schimmels. Allergische reacties kunnen dan ook een reactie zijn op die mijten in plaats van schimmel. Volgens een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn ongeveer tien procent van de klachten die bij de GGD binnenkomen gerelateerd aan vocht- en schimmelproblemen.

Alleen schimmel in de badkamer

Dat je schimmel alleen in de badkamer ziet betekent niet dat het slechts een lokaal probleem is. Schimmels maken namelijk schimmelsporen aan om zich voort te planten. Schimmelsporen kunnen zich via de lucht verplaatsen naar andere plekken in het huis. Die sporen kun je ook inademen. Zonder dat je het weet en ziet kunnen schimmelsporen overal in je huis aanwezig zijn.

Heb je last van een klein schimmelstipje in je badkamer? Dan krijg je waarschijnlijk (nog) geen gezondheidsklachten. Maar de beginnende schimmel duidt wel vocht- en ventilatieproblemen aan. Pak dit gelijk aan voordat de schimmel verergert.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

  • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis. In de winter is een luchtvochtigheid van 30 tot 55 procent goed. In de zomer mag de luchtvochtigheid niet meer dan 80 procent zijn. Dit kun je controleren met behulp van een hygrometer.
  • Vermijd extra vocht in huis. Dat doe je bijvoorbeeld door wasgoed buiten te drogen, een raam te openen tijdens het koken, je gft-afvalbak buiten te plaatsen.
  • Behangpapier en tapijten zijn schimmelgevoelig. Vermijd dit in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en waskamer.
  • Voldoende ventilatie is erg belangrijk. Zet dus af en toe een raam op een kier. Zorg ook voor goede ventilatie in de badkamer.
  • Ben je aan het stoken? Dan kun je ook je raam op een kiertje zetten. Het kost namelijk meer energie om een vochtige ruimte te verwarmen. Als je goed ventileert hoef je dus minder te stoken.
  • In een schoon huis hebben de schimmels geen goede voedingsbodem. Maak je huis dus regelmatig schoon. Tijdens het schoonmaken kun je ook gelijk controleren of je last hebt van schimmels.
  • Droog na het douchen de muren van je badkamer met een handdoek.
  • Last van een lekkage? Los dit zo snel mogelijk op.

Bron: de Volkskrant / Gezondheidenmilieu.be / Dokterdokter.nl