Hoe slecht is aangebrand eten nou echt?

17122020verbrand.jpg

Er gaan veel verhalen rond dat het eten van aangebrand eten slecht voor de gezondheid en zelfs kankerverwekkend zou zijn. Maar hoe slecht is dit nou echt? Radar gaat in gesprek met de woordvoerder van het Voedingscentrum.

Het eten van aangebrand eten is slecht voor de gezondheid, ondanks dat je het niet direct merkt. De effecten van het eten van aangebrand eten worden pas na een lange tijd zichtbaar. Als je een keer een stukje verbrand eten binnenkrijgt is dat niet meteen erg, maar je kunt er beter voor zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt om de inname van schadelijke stoffen zo laag mogelijk te houden. 

Bij aangebrand eten kunnen volgens de woordvoerder van het Voedingscentrum twee verschillende soorten schadelijke stoffen ontstaan.

Polycylclische aromatische koolwaterstoffen

'In aangebrand eten, bijvoorbeeld verkoold vlees van de barbeque kunnen Polycylclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) zitten. PAK's zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden,' aldus de woordvoerder. 'PAK's kunnen ontstaan door het verbranden van boter en olie of doordat het vet vanuit het vlees tijdens het barbecueën op de kolen komt. Ook kunnen PAK's in het milieu terecht komen, bijvoorbeeld als gevolg van een brand.'

'Een groot deel van de PAK's die wij binnenkrijgen, kan het lichaam omzetten in onschadelijke stoffen, maar een deel kan opgenomen worden in het bloed waarna het in het lichaam kan ophopen', zo vertelt ze.

'PAK's zijn kankerverwekkend'

'In Europese wetgeving is bepaald hoeveel PAK's maximaal in bepaalde voedingsmiddelen mag voorkomen. De industrie moet zich hieraan houden en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op. Omdat PAK's kankerverwekkend zijn, wil je dat de inname zo laag mogelijk blijft.'

Inname van PAK's is eigenlijk niet te voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo min mogelijk van deze schadelijke stoffen binnenkrijgt:

 • Voorkom zwarte randjes en of korstjes. Lukt dit niet? Snijd ze dan weg. 
 • Voorkom het aanbranden van olie. Langer braden bij een lagere temperatuur voorkomt dat het eten verbrandt. 
 • Voorkom tijdens het barbecueën dat het vet uit het vlees op de kolen druipt. 
 • Voorkom dat je tijdens het barbecueën in de rook staat.
 • Vervang bij het frituren donkere of stroperige olie. Vervang de olie als het gaat walmen of schuimen, of als er een sterkere geur/smaak aan zit. 
 • Gebruik de afzuigkap tijdens het koken.

Acrylamide

Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelproducten worden verhit boven de 120 graden Celcius. Producten waarin acrylamide voorkomen zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten zoals friet en chips. Maar ook in ontbijtkoek koffie, chips, ontbijtgranen, brood (vooral geroosterd), biscuits en crackers.

'De vorming van acrylamide kun je beperken door gevarieerd te eten'

'Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn. De vorming van acrylamide kun je beperken door gevarieerd te eten en aardappelproducten niet te bruin te bakken', zo vertelt de woordvoerder.

Let op de juiste bereidingswijze

Gefrituurde aardappelproducten, zoals friet, aardappelkroketten, gebakken aardappels en chips, en koffie leveren de grootste bijdrage aan de inname van acrylamide. Ook het vermijden van deze stof is eigenlijk onmogelijk, omdat het in veel voedingsmiddelen zit. Je kunt wel op een aantal dingen letten om minder acrylamide binnen te krijgen. Zo wordt aangeraden om weinig gefrituurde producten te consumeren. Daarnaast kun je letten op de juiste bereidingswijze.

Met deze tips zorg je ervoor dat je zo min mogelijk acrylamide binnenkrijgt: 

 • Eet en drink gezond en gevarieerd. Wissel koffie af met thee en water.
 • Bak aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel. Dat geldt ook voor (geroosterd) brood en tosti’s. 
 • Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en friet en bak ze in kleine porties. 
 • Doe bijvoorbeeld ovenfriet niet in de frituur. Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd kan er onnodig veel acrylamide ontstaan.
 • Frituur op 175 graden Celcius en niet langer dan nodig. 
 • Voor het bakken of frituren van zelf gesneden friet kun je de aardappelstukjes even blancheren (kort koken). Dit kan de hoeveelheid suikers aan de buitenkant verlagen, waardoor minder bruinkleuring optreedt.
 • Bewaar aardappelen donker en koel, bijvoorbeeld in een kelder. Heb je deze niet dan kun je aardappelen om te koken bewaren in de koelkast, maar doe dit niet voor aardappelen om te frituren of te bakken.