Hoe snel internet heb je echt nodig?

20190110_internetsnelheid.jpg

Wanneer je aan het rondkijken bent voor een internetabonnement, dan krijg je de keuze tussen verschillende internetsnelheden. Deze zijn vaak met overtrokken claims over hoe snel internet je nou nodig hebt. In dit artikel geven we antwoord op de vraag 'hoe snel internet heb ik nodig?' en beantwoorden we enkele gerelateerde vragen.

Wat is internetsnelheid?

Het internet is eigenlijk een groot netwerk van computers die tegen elkaar praten. Hoe 'sneller' je internetverbinding, hoe sneller de computers praten. Deze snelheid wordt gemeten in Mbit/s. Als je een beetje op Facebook zit en je e-mail checkt, merk je over het algemeen weinig van een snelle of juist trage internetverbinding. Dat merk je wel als je in één keer veel wilt downloaden, zoals een groot aantal foto's of een film. Als je een héél trage internetverbinding hebt, zullen video's op het internet soms niet goed afspelen.

Wat betekent Mbit/s eigenlijk?

Informatie op een computer wordt verwerkt in eentjes en nulletjes. Een enkele hiervan wordt een bit genoemd. Als je via het internet in een seconde tien van die bits kunt versturen, gaat dat dus met 10 bits per seconde, ofwel 10 bit/s. Gelukkig is het internet veel sneller dan dat en rekenen we in miljoenen bits per seconde; de hoofdletter M staat voor mega, wat miljoen betekent. Vergelijk dit met hoe de kleine k staat voor kilo, ofwel duizend (denk aan kilometer).

Megabit of megabyte?

Een verwarrende eigenschap waarmee je rekening moet houden, is dat veel computers in de praktijk niet met bits, maar met bytes rekenen. Je kunt het zo zien: als een bit een letter is, is een byte een woord. Een byte is (op wat obscure systemen na) altijd 8 bits groot. Stel dat je dus een internetsnelheid hebt van 1 Mbit/s, dan duurt het niet 1, maar 8 seconden om een bestand van 1 MB (megabyte) te downloaden.

Overzicht van de benodigde downloadsnelheden

Basaal internetten: 10-20 Mbit/s
Als je alleen een beetje op het internet rondkijkt en geen video's bekijkt, is de minimale internetsnelheid die je nodig hebt, eigenlijk alleen afhankelijk van je eigen geduld. De laagste snelheid die je in Nederland nog kan krijgen, ligt rond de 4 Mbit/s. Daar valt mee te werken, maar als een wat grotere afbeelding al een paar seconden nodig heeft om te laden, kan dat hinderlijk zijn. Vanaf zo'n 20 Mbit/s worden bij normaal gebruik de voordelen van sneller internet snel kleiner. Voor het beluisteren van muziek via bijvoorbeeld Spotify, heb je zo weinig snelheid nodig dat elke internetverbinding in Nederland volstaat.

Hd-video's kijken op het internet: 10 Mbit/s
Een internetvideo in hd-kwaliteit (zoals YouTube of Netflix) verstookt ongeveer 5 tot 10 Mbit/s. Houd er rekening mee dat je met een krap lijntje van 10 Mbit/s dus niet met meerdere mensen tegelijk video's op het internet kunt kijken. Als je een huishouden met meerdere mensen hebt, is het dus wel verstandig wat sneller internet af te nemen dan het minimum om één internetvideo tegelijk te bekijken.

Video's bekijken in 4K-kwaliteit: 20-30 Mbit/s
Op zijn informatiepagina over 4K geeft Netflix aan dat je een stabiele internetverbinding van minimaal 25 Mbit/s nodig hebt om te kunnen netflixen in 4K. Voor YouTube is dit vergelijkbaar. Dit is aardig wat, maar een stuk minder dan de snelheden die veel internetproviders beweren dat je nodig hebt voor 4K-video's, die het vaak gebruiken als argument om hun duurdere abonnementen af te nemen. Het is natuurlijk wel verstandig om wat marge te nemen, zodat je video niet meteen vastloopt als je ondertussen wat op je telefoon opzoekt, maar op een basispakket van 30-50 Mbit/s kun je prima in 4k streamen.

Online videogames spelen: 5 Mbit/s
In tegenstelling tot wat veel providers op hun websites roepen, heb je helemaal geen snel internet nodig om online te kunnen gamen. De hoeveelheid informatie die een videospel hoeft uit te wisselen, is namelijk zeer gering. Wat wél belangrijk is, is dat de internetverbinding stabiel is. Er moet constant informatie uitgewisseld worden tussen jou en je medespelers om de spelervaring soepel te laten verlopen.

Voorbeeld

'Speler X staat op locatie XYZ' is maar heel weinig informatie om over het internet te versturen, maar als die informatie een halve seconde nodig heeft om bij jou aan te komen, schiet je alsnog mis. In een spelletje sta je immers zelden stil. Deze vertraging staat ook wel bekend onder het woord 'lag'. Het liefst heb je daarom een ping van minder van 50 milliseconden. Onder de 20 is nog beter.

Wat is ping?

Als je een internetsnelheidstest uitvoert, wordt vaak ook getest hoe lang een 'pakketje' aan internetinformatie nodig heeft om op zijn bestemming aan te komen. Deze tijd wordt getest met een zogenaamde ping, een kort berichtje naar een andere computer op het internet. Hierbij wordt de reactietijd gemeten in duizendsten van een seconde.

In de meeste situaties is het niet zo'n groot probleem om een hoge reactietijd te hebben. Alleen als hij overdreven hoog (een seconde of meer) is, zul je bijvoorbeeld merken dat een webpagina bijvoorbeeld wat langzamer begint met laden. Bij videogames is een hoge ping wel problematisch, zie hierboven.

Hoe krijg ik een lage reactietijd?
Eigenlijk is met vrijwel alle vaste internetverbindingen in Nederland wel een acceptabel lage reactietijd te krijgen. Via mobiele netwerken zijn lage reactietijden ook mogelijk, maar kunnen de resultaten grilliger zijn. Een ping duurt vooral langer als een netwerkverbinding onstabiel of overbelast is. Als je ongestoord wilt kunnen gamen, kun je het beste deze twee dingen doen:

  • Zorg dat je internetverbinding niet maximaal belast wordt. Als iemand binnen je huishouden met de maximale snelheid aan het downloaden of uploaden is, komen de 'pakketjes' aan informatie van jouw game soms in de wachtrij te staan om verstuurd of ontvangen te worden.
  • Maak geen gebruik van wifi: dat is gevoelig voor storing en signaalverlies door obstakels en andere zenders. Zorg het liefst dat er een kabel van je router naar je computer loopt.

Is het niet haalbaar om kabels door je huis te trekken?

Er zijn systemen om het signaal over je bestaande televisiekabels zenden. Zoek maar eens op het internet naar 'moca internet' als je je hier verder in wilt verdiepen. Je kunt ook je signaal over je stroomnet laten lopen, maar hierbij kan de snelheid tegenvallen. In sommige situaties kan dit toch uitkomst bieden. Zoek hiervoor op 'powerline' of 'homeplug'.

Ik krijg een lagere snelheid dan mij beloofd wordt!

Wanneer je internet afneemt via glasvezel of kabel, haal je in bijna alle gevallen precies de snelheid die je wordt beloofd. Als je internet afneemt via de telefoonlijn (adsl of vdsl), is de maximaal haalbare internetsnelheid sterk afhankelijk van hoe ver je van de dichtsbijzijnde wijkcentrale vandaan woont.

Via deze pagina van KPN kun je zien wat de hoogste snelheid is die je via het netwerk van dat bedrijf kunt halen. Op de pagina wordt met 'koper' de telefoonlijn en 'FttH' glasvezel bedoeld. Een eventuele glasvezelverbinding van een ander bedrijf wordt niet vermeld.

Kijk de uitzending over internetsnelheden via koper terug

Een waarschijnlijkere reden dat je in de praktijk minder snel internet krijgt dan je wordt beloofd, is doordat je wifi niet volstaat. Door de vele verschillende soorten huizen is het voor een provider praktisch onmogelijk om voor iedereen met een gepaste oplossing voor wifi te komen, vooral omdat hun apparatuur vaak in de meterkast wordt weggestopt - geen ideale locatie voor goed bereik. Om je praktijksnelheid goed te meten, kun je daarom beter een computer direct met een kabel met de router verbinden en dan een snelheidstest uitvoeren. Als die snelheid een stuk hoger is, kun je overwegen om te gaan investeren betere wifi-apparatuur.

Lees ook: 11 tips voor betere wifi

Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Je kunt informatie van het internet halen en informatie naar het internet sturen. De technische termen voor deze handelingen zijn respectievelijk downloaden en uploaden. Als je gewoon aan het internetten bent, ben je vooral veel aan het downloaden. Stel: je klikt een YouTube-linkje aan, dan upload je naar YouTube klein beetje informatie met een verzoekje om informatie terug te sturen. Vervolgens krijg je van YouTube een hele webpagina en vooral de video die erop afspeelt terug.

Omdat veel gebruikers minder uploaden dan downloaden, bieden veel internetproviders lagere uploadsnelheden dan downloadsnelheden aan. Bij Ziggo is de uploadsnelheid bijvoorbeeld maar een tiende van de downloadsnelheid! Eigenlijk kun je alleen er vanuit gaan dat beide snelheden gelijk zijn als je glasvezel hebt.

Heeft televisiekijken invloed op mijn internetsnelheid?

Het korte antwoord is nee, het langere antwoord is soms.

Alle telecomproviders die glasvezel of koper leveren (zo ongeveer allemaal behalve Ziggo), maken tegenwoordig gebruik van iptv voor digitale televisie. Hierbij is je televisiesignaal technisch gezien redelijk vergelijkbaar met een video op YouTube: het is simpelweg een video die via het internet wordt gestuurd. Hij verbruikt ook ongeveer net zoveel bandbreedte als een YouTube-video: rond de 8 Mbit/s.

Volgens KPN houden internetproviders voor het televisiesignaal in principe een soort virtuele tweede internetlijn apart, zonder limiet. Wanneer je televisiekijkt, gaat dit dus niet van je beschikbare internetsnelheid af. De uitzondering hierop is als je beschikbare internetsnelheid het maximum is dat je aansluiting technisch te bieden heeft. Woon je dus in een buitengebied met een oude telefoonverbinding, dan kan het voorkomen dat je internet merkbaar trager wordt als je televisiekijkt of andersom dat je beeld kan vastlopen als je ondertussen op het internet bezig bent.

Hoe snel is mijn internet? Test het hier

Waarom zou ik dan wel sneller internet willen?

In principe kun je dus voor dagelijks gebruik met een internetverbinding van zo'n 50 Mbit/s prima uit de voeten. Toch kun je op veel plaatsen tot wel tien (en soms zelfs tweehonderd!) keer zo snel internet krijgen. Hoewel je in het dagelijks leven dat verschil nauwelijks gaat merken, scheelt het natuurlijk wel als je grote bestanden downloadt van het internet.

Stel dat je een zoontje hebt dat een videospel op het internet heeft gekocht en daarvoor 100 GB moet downloaden. Op een verbinding van 50 Mbit/s duurt het meer dan vier uur voordat het binnen is. Met 500 Mbit/s kan hij binnen een halfuurtje al aan de gang. Daar is het vooral een afweging of je meer geld overhebt voor kortere wachttijden.

Als je een groter huishouden hebt, is het sowieso aan te raden om wat sneller internet te nemen. Het wordt dan vooral een rekensom van welke diensten iedereen tegelijk denkt te gaan gebruiken en hoeveel snelheid je daarvoor nodig hebt.