background branding

Hoe stop ik met overgeven?

Is overgeven slecht voor je? Is gal overgeven gevaarlijk? En moet je daarna je medicijnen opnieuw innemen? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over overgeven.

Wat is overgeven?

Als je moet overgeven dan komt je maaginhoud ineens in golven naar boven. De spieren in je slokdarm en maag werken ineens de andere kant op. Vaak ben je van tevoren misselijk. Overgeven komt vaak voor bij een infectie. Bijvoorbeeld een virusinfectie bij buikgriep, of een bacterie bij een voedselvergiftiging.

Feit of fabel

Overgeven is slecht voor je

Nee, op zich is overgeven niet slecht voor je. Het is vaak een teken dat je ziek bent. Als je veel en lang overgeeft kun je wel veel vocht verliezen en dat kan wel gevaarlijk zijn.

Het helpt om cola te drinken als ik misselijk ben

Dit lijkt toch echt een fabel, hoewel veel mensen wel vinden dat het helpt. Drinken is goed, maar koolzuurhoudende dranken kunnen juist de misselijkheid en het overgeven in stand houden.

Tegen overgeven kun je niets doen

Ja, meestal is dat waar en is het een kwestie van uitzieken. Als je lang en heftig braakt kan het nodig zijn om daar medicijnen voor te krijgen, dit gaat altijd op recept.

Gal overgeven is gevaarlijk

Dat is een fabel. Als je maag helemaal leeg is en je blijft toch misselijk en overgeven, kan het zijn dat er gal vanuit de twaalfvingerige darm naar boven komt. Maar gevaarlijk is het niet.

Als je misselijk bent is het dan beter om over te geven of het in te houden?

Zoals je waarschijnlijk zelf weleens gemerkt hebt, heb je eigenlijk geen keus. Het is een reflex en het komt vanzelf. Overgeven lucht vaak op en het kan geen kwaad.

Als je veel hebt overgegeven is het beter om even niets te eten

Ja, dat kan verstandig zijn. Vaak als je veel hebt overgegeven heb je even minder trek. Drinken is wel belangrijk. Ga je weer starten met eten, begin dan licht verteerbaar en niet te veel tegelijk.

Als ik heb overgegeven moet ik mijn medicijnen opnieuw innemen

Veel medicijnen worden via de maagwang opgenomen. Als je overgeeft, kan het dus zijn dat de werking, bijvoorbeeld van de pil, anders wordt. Als je twijfels hebt, overleg dan met je huisarts.

Van gember wordt gezegd dat het kan helpen tegen misselijkheid. Klopt dat? Lees: Gember(shot): hype of écht gezond?