background branding

Hoe vaak kun je een theezakje nu echt gebruiken?

thee site.jpg

Ben jij een veelgebruiker van theezakjes of pak jij voor ieder kopje het liefst een nieuwe? Er wordt soms beweerd dat het vaker gebruiken van één zakje gevaarlijk kan zijn, doordat veel bacteriën zich hierop zouden kunnen verzamelen. Maar anderen zeggen weer dat je gemakkelijk drie koppen uit een zakje kunt halen en zo ook nog het milieu en je eigen portemonnee een handje helpt. Tijd om uit te zoeken hoe het zit.

Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum geeft het verlossende antwoord op deze veelgestelde vraag: je kunt een theezakje zonder zorgen meerdere keren gebruiken.

Zo zit het met de bacteriën op een theezakje

Het meest gehoorde argument over de bacteriën kan namelijk snel verworpen worden. Schutte licht toe hoe het zit: ‘Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën. Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood.’

Nadelen van het hergebruiken

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ziek wordt van het hergebruiken van een zakje, maar de positieve effecten die thee kan hebben kunnen wel minder worden naarmate je vaker thee zet van eenzelfde zakje. 

‘De concentratie van de gunstige bioactieve stoffen kan wat afnemen. Deze stoffen in de thee zorgen ervoor dat je bloeddruk lager wordt en daarmee verklein je de kans op een beroerte’, aldus de voedingsdeskundige. Het drinken van drie koppen groene of zwarte thee kan dit soort positieve effecten namelijk bewerkstelligen. 

Plastic binnenkrijgen door het drinken van thee

Hoewel bacteriën dus geen risicovolle factor kunnen zijn bij het hergebruiken van zakjes thee, schreven we eerder wel over het feit dat theezakjes miljarden microdeeltjes plastic afgeven in thee. Of dat dan wel erg is en wat je hier eventueel zelf aan kunt doen lees je allemaal in onderstaand artikel.

Dit moet je weten over microplastics in thee

Bron: Gezondheidsnet