Hoe vind ik een betrouwbare schoorsteenveger?

Wie regelmatig de open haard of zijn houtkachel aansteekt, moet één keer per jaar zijn schoorsteen laten vegen. Zo functioneert de schoorsteen het best. Dan heb je de optimale verbranding en minder kans op een schoorsteenbrand. Maar hoe vind je nou een betrouwbare schoorsteenveger?
Bekijk de uitzending van Radar van 27 januari: Onterecht honderden euro's kwijt door discutabele schoorsteenvegers.
Via via of erkende schoorsteenveger
Vraag in de buurt of iemand een betrouwbare schoorsteenveger kent en ga nooit in zee met bedrijven die flyeren. Goede schoorsteenvegers krijgen hun klanten via mond-tot-mond reclame en hebben het druk.
Heb je geen idee: kies dan voor een erkende schoorsteenveger. Er is maar één erkende branchevereniging: de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Hierbij zijn 150 bedrijven aangesloten. Je kunt via hun website een schoorsteenveger in de buurt zoeken.
Pas op voor louche schoorsteenvegers
De ASPB waarschuwt voor louche schoorsteenvegers uit de regio Den Bosch. Kies zeker in die regio voor een ASPB-lid. Pas op voor nep-schoorsteenbonden en valse keurmerken!
Let goed op als je een schoorsteenveger zoekt via internet. De louche bedrijven hebben hun zoekmachineoptimalisatie prima op orde en staan vaak bovenaan de zoekresultaten. Dus klik niet meteen op de bovenste link.
Je kunt ook terechtkomen op sites waar lijkt dat bedrijven landelijk werken. Dit is verdacht. Een gemiddelde veegbeurt kost tussen de 40 euro tot 60 euro. En je rijdt niet 100 kilometer om één schoorsteen te vegen. Vaak kun je ook alleen een afspraak maken via een invulformulier. Op zo'n bedrijfspagina ontbreekt verder de bedrijfsnaam, het vestigingsadres en een telefoonnummer. Wees in die gevallen extra op je hoede.
Controleer of het bedrijf betrouwbaar is
Voor veel klussen zijn leadbedrijven actief. Dit zijn bedrijven die adverteren met websites. Ze adverteren met Google-advertenties waardoor ze bovenaan de zoekresultaten te vinden zijn. Ze doen zich vaak voor alsof ze zelf het klusbedrijf zijn. Deze leadbedrijven verkopen echter leads (potentiële klanten) aan klusbedrijven. Als consument weet je dus niet vooraf wie je inschakelt. Hierdoor kun je ook niet checken of het een betrouwbare partij is.
Check in het handelsregister van de Kamer van Koophandel of het bedrijf ingeschreven staat en daadwerkelijk in jouw regio gevestigd is. Google ook vóór je een afspraak maakt op de bedrijfsnaam en kijk of er veel klachten zijn op internet.
Hoe moet je betalen?
Vraag vooraf een prijsopgave en laat dit per mail bevestigen. Vraag wat de betaalmogelijkheden zijn. Als er per nota achteraf betaald kan worden, geeft dit meer zekerheid. Je hoeft nooit cash af te rekenen.
Is het aangesloten bij de ASPB?
Schoorsteenvegers die aangesloten zijn bij de ASPB kunnen zich legitimeren met een pas. Vraag hiernaar als een schoorsteenveger voor de deur staat.
Alle aangesloten leden van de ASPB zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze schoorsteenvegers hebben een vakdiploma, hebben de juiste spullen en rijden ook in busjes met de bedrijfsnaam van het bedrijf. Wees dus alert bij busjes zonder bedrijfsnaam of logo.
Na de klus ontvang je een bon met alle gegevens over het bedrijf en het gedane werk. Mocht er iets misgaan, dan is er een onafhankelijke klachtencommissie om de ASPB-leden aan te spreken op hun werk en eventuele fouten. Er wordt tijdens een veegbeurt nooit extra werkzaamheden uitgevoerd zoals de dakgoten schoonmaken of het vervangen van een kap. Klanten krijgen eerst een prijsopgave en er moet een nieuwe afspraak gemaakt worden.
Meld negatieve ervaringen
- Heb je een negatieve ervaring, meld dit bij ACM ConsuWijzer. Dit zijn belangrijke signalen voor de toezichthouder ACM.
- Ben je ontevreden over de geleverde dienst? Lees hier wat je kunt doen. Bij oplichting is het lastig om je geld terug te krijgen.
- Ben je opgelicht, doe aangifte bij de politie.