Hoe vind je een (andere) baan?

Er zijn veel manieren om aan een andere baan te komen. Maar waar begin je in dat oerwoud van vacaturebanken en sociale netwerken? Dorien Waasdorp is zelfstandig HR- en recruitmentspecialist. Ze helpt werkgevers nieuwe werknemers te werven en ze geeft begeleiding en trainingen aan mensen die een andere baan willen of moeten vinden.

Dorien tipt: 'Zoek eerst uit hoe jouw werk heet bij een nieuwe werkgever. Want bij een ander bedrijf kan jouw functie een heel andere naam hebben. Zo kan een 'manager' ergens anders een 'eindbaas' genoemd worden. Daarna kan je gericht zoeken in vacaturebanken en de 'werken bij-sites' van bedrijven.'

Bel het bedrijf op

Als een vacature je bevalt, bel het bedrijf dan altijd op voordat je solliciteert. Vraag om meer informatie over de vacature en het bedrijf. Dat is goed voor je voorbereiding en je valt positief op. 'Niet gebeld, is niet gesolliciteerd' is de mantra van Dorien Waasdorp daarover.

Persoonlijk stukje

In een CV moet altijd een persoonlijk stukje staan dat laat zien wie je bent, wat je wil en wat je kan. Een foto hoort daar ook bij, maar dat moet wel een goede foto zijn en geen jolige vakantiefoto. Vermeldt ook je hobby omdat dat iets over je persoonlijkheid vertelt.
Jongere sollicitanten moeten hun opleiding een prominente plek in het CV geven, voor oudere sollicitanten is juist de werkervaring van belang. Zorg dat je laatste werkervaring bovenaan staat. Een goed CV is voor elke vacature of functie anders. Persoonlijke gegevens zoals je burgerlijke staat of het hebben van kinderen, hoeven er niet altijd in. Maar als je solliciteert als medewerker op een BSO is het juist wel weer goed om dat te melden. Het hangt dus af van het soort functie.

Stem af op het bedrijf

Bestudeer de website van het bedrijf goed en gebruik de informatie die je uit je telefoontje naar het bedrijf hebt gekregen. Verwerk dat in je brief en gebruik voorbeelden waaruit blijkt dat jij past bij de vacature-omschrijving. Zodat de lezer van de brief denkt: 'Hé, die snapt waar wij naar zoeken.' En heel belangrijk: haal de spel- en tikfouten uit je brief!

Voorbereiding op gesprek

Je kunt je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Meestal houdt je gesprekspartner zich aan een vragenpatroon. De vragen zullen gaan over jouw werkervaring, wat je taken zijn, hoe je die uitvoert en wat je daarmee hebt bereikt. Zorg dus dat je voorbeelden daarvan kan vertellen die ook passen bij de vacature. Jij kunt zelf ook vragen stellen. Neem je mapje met vragen mee en leg het voor je op tafel. Je kunt vragen naar de sfeer in het bedrijf, of er opleidingsmogelijkheden zijn en bijvoorbeeld hoe druk het werk dagelijks is.

Vaardigheidstest

Er zijn bedrijven die hun sollicitanten eerst een test laten doen naar vaardigheden en denkniveau en dan pas beslissen wie ze op gesprek laten komen. Voor zulke testen kan je prima oefenen. Op internet zijn daar allerlei mogelijkheden voor te vinden.

Houd de moed erin

Een sollicitatie is altijd spannend en een goede voorbereiding helpt. Maar soms verknal je het. Jammer, maar bedenk dat op dit moment veel bedrijven zitten te springen om kandidaten voor hun vacatures. Dus er is altijd een volgende keer.