Hoe vind je gratis afbeeldingen op internet?

fotos-afbeeldingen-gratis-internet-rechtenvrij-780.jpg

Als je afbeeldingen wil plaatsen op je eigen website, bijvoorbeeld op die van je bedrijf, of op je persoonlijke blog, dan mag je die niet zomaar klakkeloos overnemen van andere websites. Doe je dat wel, dan riskeer je hoge boetes. Lees hier hoe je gratis afbeeldingen vindt die je wél mag gebruiken, en onder welke voorwaarden.

Op teksten, foto's en video’s die je niet zelf gemaakt hebt, heb je geen auteursrecht. Je mag die dan ook niet zomaar kopiëren en publiceren of hergebruiken zonder toestemming van de maker. Auteursrecht wordt ook wel copyright of eigendomsrecht genoemd.

Gebruik nooit zomaar een foto die je hebt gevonden op internet, zo luidt dan ook het advies van jurist Charlotte Meindersma, die gespecialiseerd is in auteursrecht. 'Gebruik alleen foto's van websites waarbij expliciet vermeld staat dat de foto gratis te gebruiken is maar kijk ook dan goed naar de voorwaarden,' adviseert Meindersma in dit artikel over schadeclaims vanwege fotogebruik.

Flinke schadeclaim door foto op internet

Kortom: wil je andermans afbeelding overnemen, vraag dan toestemming aan de betreffende maker en houd er rekening mee dat je een vergoeding moet betalen. Of verzeker jezelf ervan dat je te manekn hebt met een rechtenvrije foto.

Er bestaan wel websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Op een aantal daarvan moet je wel eerst een account aanmaken, of inloggen met bijvoorbeeld je Facebookaccount. Een kleine, willekeurige greep:

Nota bene: lees wel ook zelf de voorwaarden door van de site(s) die je gebruikt!

Op haar website heeft Charlotte Meindersma een veel langere lijst verzameld. Daar kun je dus ook eens kijken, maar, zo waarschuwt ze: 'LET OP! Licenties kunnen wijzigen. Blijf altijd zelf de licenties controleren voor je foto's download en gebruikt. Zorg voor bewijs van de licenties!'

Ook Seniorweb heeft nog een paar tips voor het vinden van gratis en rechtenvrije afbeeldingen: het zoeken via Creative Commons, en het slim gebruikmaken van Google.

Zoeken via Creative Commons

Makers van foto's en andere afbeeldingen kunnen deze ook delen via een zogeheten Creative Commons (kortweg: CC)-licentie. Hierbij behouden zij het auteursrecht, maar geven zij anderen vooraf al toestemming om het werk te gratis gebruiken. Je moet dan doorgaans wel de titel en de maker vermelden. 

De CC-licenties bestaan uit een aantal verschillende ‘bouwstenen'; meer hierover lees je op de Creative Commons-website.

Via de website van Creative Commons kun je ook meteen op afbeeldingen zoekenJe moet daar alleen wel Engelse zoektermen gebruiken. Je kunt daarbij ook nog aanvinken of je het beeld commercieel wilt mogen gebruiken ('Use for commercial purposes'), en / of dat je het beeld nog wilt mogen bewerken (‘Modify or adapt‘). Heb je een geschikt beeld gevonden, klik dan onder de afbeelding op 'Info' voor de titel en naam van de maker (onder 'creator'). Vermeld deze informatie op je site bij de afbeelding die je gebruikt.

Googelen en 'gelabeld voor hergebruik'

Zoals je misschien wel weet kun je met Google ook op afbeeldingen zoeken. Dit kan door direct naar Google Afbeeldingen te gaan en een zoekopdracht uit te voeren, of andersom: door eerst op bepaalde zoektermen te Googelen en vervolgens bovenaan te kiezen voor ‘Afbeeldingen’ (tussen ‘Alle’ en ‘Nieuws’). 

Klik vervolgens op 'Tools' (eveneens bovenin) en dan 'Gebruiksrechten' en dan op één van de varianten van 'Gelabeld voor hergebruik'. Klik daarna op de link onder een afbeelding naar keuze. Als je bent beland op de site waar het oorspronkelijke plaatje staat, klik er dan op met je rechtermuisknop en kies voor 'Afbeelding kopiëren' of 'Afbeelding opslaan als'. Je kunt ‘m dan ergens anders plakken (bijvoorbeeld in een beeldbewerkingsprogramma) of opslaan op je computer.

Bron: Charlotte's Law Seniorweb