Hoe voorkom je onverwachte hoge zorgkosten?

31022020_zorgkosten.jpg

Een belletje van een paar minuten met een medisch specialist en vervolgens een rekening van 135 euro op de mat. Deze kosten vallen onder het eigen risico en dat zag Radar-lezer Rene Landman niet aankomen. Hoe voorkom je dit soort onverwachte hoge zorgkosten? Wij van Radar zochten dit voor je uit.

Een nieuw jaar is aangebroken en dat betekent dat je binnenkort weer de rekening van je zorgververzekaar op de mat kan verwachten. In sommige gevallen kan die rekening behoorlijk tegenvallen. Zoals bijvoorbeeld voor Rene Landman wie een bericht op het Radar Forum achterliet: 'Vorig jaar heb ik twee controles gehad in het ziekenhuis. Vanwege de digitalisering kon ik de uitslagen online zelf al bekijken, maar vanwege het protocol had ik ook een telefonisch consult met de specialist. Hij gaf mij dezelfde positieve uitslag die ik online ook had gelezen en vervolgens kreeg ik een rekening van 135 euro voor een telefonisch consult in de brievenbus. Waarschijnlijk vallen de twee controles ook binnen dit bedrag, maar dat is voor mij als consument volstrekt onduidelijk. Ik sta vijf jaar lang onder controle. Dat betekent dat ik vijf jaar lang hetzelfde bedrag aan eigen risico kwijt ben. Dan wil ik als consument wel weten waar de kosten precies voor zijn en wanneer dit wel en niet vergoed wordt door mijn zorgverzekeraar.'

Veranderen van zorgverzekeraar bij geplande medische zorg

In sommige gevallen, zoals bij een operatie, weet je van tevoren dat je voor medische zorg je volledige eigen risico zult gebruiken. Dan wil je niet het maximale eigen risico van 885 euro moeten betalen en verander je wellicht van zorgverzekeraar. Let hierbij op het Diagnose Behandel Combinatie-traject (DBC-traject). Ziekenhuizen openen dit traject tegenwoordig zodra je voor een behandeling in het ziekenhuis komt. Vanaf dat moment houdt het ziekenhuis alles wat met die behandeling te maken heeft bij, zodat zij dit later in een keer bij de zorgverzekeraar kunnen declareren. Is deze behandeling in het jaar waarin jij nog het hoogste eigen risico had, valt het DBC-traject dus in dat jaar en niet in jaar waar jij wellicht nu een lager eigen risico hebt genomen. 

Voorkom onverwacht hoge zorgkosten

  • Lees de polisvoorwaarden van je verzekeraar goed door, zodat je weet welke zorgkosten wel en niet worden vergoed om niet voor verrassingen te komen staan
  • Zijn de voorwaarden niet duidelijk of kom je er niet uit? Bel met je zorgverzekeraar en vraag het na
  • Neem het DBC-traject goed door. Is voor jou een DBC geopend, maar heeft de operatie nog geen haast? Een DBC-traject wordt na 120 dagen gesloten. Wacht dan tot de 120 voorbij zijn, zodat een nieuw traject wordt gestart en je eigen risico onder je nieuwe verzekeraar valt. 
  • Controleer bij de belastingdienst of je de zorgkosten van je aangifte af mag trekken. In sommige gevallen zijn specifieke zorgkosten aftrekbaar.