background branding

Hoe vraag ik DigiD aan?

Computers, smartphones en het internet zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ons leven. Voor mensen die maar moeilijk met deze moderne zaken overweg kunnen, digibeten, is diet niet altijd even fijn. Radar besteedde eerder aandacht aan digibeten. Daarbij plaatsten we ook een oproep.

Wat is DigiD?

DigiD (afkorting van DigiD is een afkorting van Digitale Identiteit)  is een systeem waarmee de Nederlandse overheid iemand de identiteit van een persoon om  internet kan verifiëren, een soort digitaal paspoort dus. Heeft u nog geen DigiD en wilt u een account aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier. Voor uw aanvraag heeft u uw burgerservicenummer (BSN) nodig. Let er wel op dat je nooit je gebruikersnaam, wachtwoord of pincode nooit aan een ander geeft, je digiD is namelijk privé.

Hoe activeer ik DigiD?

Wanneer je DigiD hebt aangevraagd, ontvang je binnen enkele werkdagen een brief met een activatiecode. Volg vervolgens onderstaand stappenplan.

  • Ga naar digid.nl/activeren
  • Vul uw wachtwoord en gebruikersnaam in
  • Als u sms-controle heeft ingeschakeld, ontvangt u een sms-bericht: voer de sms-code in. Voer uw activeringscode in. 

Houd wel in de gaten dat je DigiD op tijd activeert. Na 20 dagen moet je namelijk opnieuw een DigiD aanvragen.

DigiD is niet verplicht

Je bent volgens de wet niet verplicht een DigiD aan te vragen. Maar het is wel zo dat steeds meer overheidsorganisaties DigiD gebruiken. Je kunt dus zonder DigiD veel dingen niet via internet regelen. 

In bovenstaande video is te zien hoe Piet-Hein Buur, vrijwillliger bij SeniorWeb Haarlem, Jan van Heeswijk, helpt met zijn computerprobleem; hoe vraag ik DigiD aan?