Hoe weet je of jouw energierekening klopt?

Energierekening_controleren.jpg

In de Radar-uitzending van 20 november duiken we in de energierekeningen. Het kan een hele kluif zijn om zo’n rekening te begrijpen met termen als kubieke meters gas, gigajoules en kilowattuur. Kun je er zomaar vanuit gaan dat alle bedragen kloppen? En wat als je te veel betaalt?

Niet te controleren

De belangrijkste vraag die je energienota oproept, wordt meestal op de eerste pagina beantwoord: krijg je geld terug, of moet je bijbetalen? Volgens een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH) letten veel mensen alleen maar op dit aspect, maar is het belangrijk om verder te kijken. 

“De energieleverancier stuurt vaak een beknopte energierekening met gemiddelde tarieven. Deze is vaak niet te controleren”, meldt de woordvoerder. Maar: “Leveranciers zijn verplicht om de uitgebreide energierekening op aanvraag te verstrekken.” Dus als je twijfelt over de rekening of als je meer inzicht wil krijgen, kun je een aanvraag doen bij je leverancier. 

Slimme meters minder foutgevoelig

Hoe zit het als je een slimme meter hebt? Deze kunnen op afstand worden gelezen door leveranciers. “In zekere zin is dat minder foutgevoelig en mag je ervan uitgaan dat dit goed gaat”, vertelt een woordvoerder van de VEH. “Ook omdat de meterstanden dan nooit gebaseerd zijn op schattingen. Dat gebeurt wel je geen slimme meter hebt en je je meterstanden niet doorgeeft.”

Maak foto’s van je meterstand

Indien je géén slimme meter hebt, is het dus verstandig om regelmatig foto’s te maken van de meterstand. Doe je dit niet en geef je geen correcte stand door? Dan maakt je energieleverancier een rekening gebaseerd op schattingen. 

Geschillencommissie

Energierekeningen kunnen op verschillende manieren vragen oproepen. Als je het vermoeden hebt dat hij niet correct is, of ben je het simpelweg niet met de nota eens, neem dan contact op met je energieleverancier. Dat adviseert de VEH. Kom je er vervolgens nog niet uit? Klop dan aan bij de geschillencommissie energie.