Hoe zit dat?! Is je magnetron echt gevaarlijk?

Op social media duiken regelmatig verhalen op die waarschuwen voor magnetrons: gevaarlijke straling, verloren voedingsstoffen en schadelijke effecten op je gezondheid. Is het echt een gevaarlijk apparaat, of klopt er niets van deze claims? Levensmiddelentechnoloog Matthijs Dekker van Wageningen University legt uit hoe het echt zit. 

Is magnetronstraling gevaarlijk?

Een magnetron gebruikt inderdaad straling, maar dat betekent niet dat het schadelijk is. Dekker: "Een magnetron werkt met elektromagnetische straling, dat is iets anders dan radioactieve straling. De straling in een magnetron verwarmt het eten door het water erin te laten trillen. Verder gebeuren daar geen gevaarlijke dingen mee.”

Het is wel belangrijk dat de straling binnen het apparaat blijft. Er ontstaat pas gevaar wanneer je magnetron beschadigd is. Dekker licht toe: "Als bijvoorbeeld het deurtje niet meer goed sluit, dan moet je het niet gebruiken. Dan kan de straling wel ontsnappen.” Laat je magnetron bij schade dus repareren of vervang hem.

Gaan voedingsstoffen verloren in de magnetron?

Er gaan verhalen rond over voedingsstoffen die verloren zouden gaan wanneer je eten in de magnetron klaarmaakt. Volgens Dekker klopt dat absoluut niet: “Door de straling gaan er geen voedingsstoffen verloren. Bij elke bereidingsmethode kunnen er voedingsstoffen verloren gaan, maar bij de magnetron zijn dat er juist weinig. Dat komt omdat je meestal een korte bereidingstijd hebt.”

Hij legt het uit: “Vergelijk het bijvoorbeeld met het koken van groenten in water. Er lossen voedingsstoffen in het water op, die je eigenlijk weggooit door het gootsteenputje. De magnetron werkt snel en je gooit niets weg, dus het is gewoon een gezonde manier van bereiden.”

Een belangrijke nuance: veel maaltijden die speciaal bedoeld zijn voor de magnetron zijn kant-en-klare producten die vaak (te) veel zout bevatten. De bereidingswijze maakt dit alsnog geen gezonde maaltijd.

Waar moet je wel op letten?

Ook al is de magnetron zelf veilig, heeft Dekker wel een waarschuwing: "Je moet wel goed opletten waarin je eten opwarmt. Een plastic bakje dat niet geschikt is voor in de magnetron kan gevaarlijke stoffen zoals weekmakers afgeven. De meeste bakjes in je huis, of aan het logo op een bakje staat vaak wel aangegeven of het geschikt is voor in de magnetron of niet."

Zorg dat je het magnetron goed werkt, kies een geschikt bakje, wacht een paar minuten en eet smakelijk!