background branding

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond of kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt?

Diervoeding1_26.06.2020.jpg

Om je huisdier gezond te houden, is het van belang dat je hond of kat genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Honden en katten hebben ontzettend veel verschillende voedingsstoffen nodig. Guido Bosch, diervoedingsexpert bij de Universiteit van Wageningen helpt je om een goed dieet samen te stellen voor jouw hond of kat.

Er zijn heel veel verschillende soorten en merken voer op de markt, opgedeeld in compleet en aanvullend voer. Compleet voer bevat alle voedingsstoffen die je dier nodig heeft, aanvullend voer niet. Droogvoer en het meeste natvoer is compleet. Ook aanvullend voer komt in verschillende vormen en smaken, zoals een hondenkoekje, vleesworst, een blikje met vis of een groentemix. Zelfs als je verschillende soorten aanvullend voer aan je dier geeft, kun je nooit met zekerheid zeggen dat je dier alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je voor compleet voer kiest krijgt je hond of kat wel alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Vitaminen en mineralen

Als voorbeeld noemt Bosch de vitaminen en mineralen. Dit zijn voedingsstoffen die huisdieren net als wijzelf in de juiste hoeveelheid en verhouding nodig hebben. In vrijwel alle complete voeding zijn vitaminen en mineralen toegevoegd, terwijl aanvullend voer deze toevoeging doorgaans niet bevat. Als jij je dier alleen aanvullend voer geeft, komt je dier deze voedingsstoffen tekort. Op verpakkingen staat onder de samenstelling van het product of er vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. 

Hoe herken ik compleet voer?

Let bij het lezen van het het etiket op de termen 'compleet' of 'volledig' voor producten die alle voedingsstoffen bevatten die je hond of kat dagelijks nodig heeft. Producten die niet volledig zijn, zijn aangeduid met de term 'aanvullend'. Het gebruik van deze termen is juridisch vastgelegd.

Extra voeding van het baasje

In de productie van diervoer wordt rekening gehouden met extraatjes die een baasje soms wilt geven. Compleet voer bevat daarom iets meer voedingsstoffen dan eigenlijk nodig is. Geef niet meer dan tien procent van de totale
energie-inname via extraatjes, anders is het dieet niet meer in balans. 

Is al het complete voer even goed?

Baasjes hebben verschillende ideeën over wat goede voeding is. Het meest belangrijke is dat de behoefte aan alle voedingsstoffen van honden en katten worden gedekt en dat het voeding veilig is voor het dier en zijn omgeving. In principe zou elk commerciële, complete voer in de voedingsstofbehoefte van je huisdier moeten voorzien. Door de richtlijnen van het FEDIAF (The European Pet Food Industry) en door Europese regelgeving en controle door de NVWA wordt de kwaliteit geborgd. Helaas bestaat er geen FEDIAF keurmerk dat op de verpakking staat. Het meeste voer in de winkels wordt geproduceerd door leden van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG). De NVG werkt samen om goede en veilige voeding in Nederland te borgen en is aangesloten bij het FEDIAF. Onderaan deze pagina kun je de leden van de NVG vinden.