Hoeveel duurder wordt jouw vakantie door inflatie?
Inflatie. We hebben er allemaal mee te maken. Niet alleen in Nederland, maar ook op vakantie. Maar wat is inflatie nu precies? En hoe zit het met de prijsstijgingen in het buitenland?
Inflatie in het kort
De prijs van goederen of diensten kan stijgen of dalen. Inflatie is als de prijs stijgt en deflatie is als de prijs daalt. Als er sprake is van inflatie, dan betekent dit dat je vandaag minder kan kopen voor één euro dan dat je dat gisteren kon, zo schrijft de Europese Centrale Bank (ECB).
In de eurozone wordt inflatie gemeten aan de hand van de ‘Harmonised Index of Consumer Prices’ (HICP). Alle landen in de EU-zone gebruiken dus hetzelfde meetsysteem.
Hierdoor is het dus vrij makkelijk om te zeggen hoe zwaar de inflatie drukt op de prijzen in andere landen. Wij vergelijken hieronder wat je betaalt voor bijvoorbeeld boodschappen of restaurantbezoek in een aantal populaire vakantielanden, namelijk: België, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Griekenland. De benoemde cijfers zijn afkomstig uit statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB).
Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken
In Nederland is de prijs voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken ten opzichte van 2022 met 14,8 procent gestegen. In Griekenland betaal je 11,4 procent meer. In België is de prijsstijging van je hapje en je drankje het hoogst: 16,1 procent. In Griekenland betaal je nu zo’n 40 euro voor een driegangendiner voor twee personen. In België betaal je hier het dubbele voor.
Alcoholhoudende dranken en tabak
Een alcoholische versnapering op het terras, misschien met een sigaret erbij? In Nederland betaal je voor alcohol en tabak gemiddeld 4 procent meer dan in 2022. Ter vergelijking: in Griekenland is de prijsstijging ‘maar’ 2,2 procent. Een biertje kost je hier nu circa 4 euro. Duitsland spant overigens de kroon met een prijsstijging van 9,5 procent.
Kleding en schoenen
Ben jij van plan je kledingkast aan te vullen tijdens je vakantie? Dan is Spanje jouw bestemming. Hier is een deflatie van 1,3 procent. Doe dit bij voorkeur niet in Nederland. Bij ons is de stijging het hoogst met 13,2 procent. Wij hebben de Spaanse website van een grote winkelketen vergeleken met de Nederlandse website. Voor hetzelfde overhemd betaal je in Nederland 49,95 euro, terwijl je in Spanje 39,95 euro betaalt.
Restaurants en hotels
Vind jij het lekker om in een hotel te verblijven en vaak uiteten te gaan? Dan is Frankrijk een ideale bestemming voor jou. Hier zijn de prijzen ‘slechts’ met 5,6 procent gestegen. Voor een hotelovernachting betaal je zo’n 100 euro per nacht. In Nederland betaal je zo’n 8,8 procent meer voor een hotelovernachting of bezoek aan een restaurant ten opzichte van 2022. Je kunt België overigens beter vermijden. Hier betaal je nu 10,3 procent meer.
Voor een nog nauwkeuriger beeld kun je hier jouw eigen inflatie berekenen.
Bronnen: ECB, ANWB, statistieken van het eurogebie