background branding

Hoeveel eten heeft mijn huisdier nodig?

Dierenvoer2_26.06.2020.jpg

Iedere hond of kat is anders, en heeft dus ook een andere hoeveelheid voer nodig. Een duursporter als een husky heeft meer voer (energie) nodig dan een chihuahua, maar dit is niet de enige factor die van invloed is op de energiebehoefte. 

Radar spreekt met Guido Bosch, diervoedingsexpert bij de Universiteit van Wageningen, legt uit hoe je de energiebehoefte van je dier kunt bepalen. Ook vertelt hij wanneer je je dier beter in een keer of juist beter verspreid over de dag eten moet geven. 

Wat is de energiebehoefte van mijn dier?

De energiebehoefte van je dier kun je grofweg inschatten aan de hand van de leeftijd, activiteit en lichaamsgewicht. Het FEDIAF (The European Pet Food Industry) heeft verschillende formules opgesteld om de energiebehoefte van je huisdier te berekenen. Deze formules worden ook gebruikt om het voedingsadvies te maken die je op de verpakking van een product kunt vinden. De uitkomsten van de formules en het voedingsadvies gelden voor een 'gemiddelde' hond of kat. Zo heeft een gemiddelde volwassen hond 110 kcal per kilogram lichaamsgewicht tot de macht 0,75 nodig. Als je meer formules wilt weten, voor je puppy of kat bijvoorbeeld, kun je op pagina 54 en verder van dit document kijken.

Bedenk wel dat deze formules een startpunt zijn, want ieder dier is anders. Het is vooral belangrijk om de zogenaamde lichaamsconditie van je hond of kat in de gaten te houden. Er zijn systemen beschikbaar waarmee je de conditie kunt scoren. Bij een score van een is je hond of kat te mager, bij een score van negen te dik. Bosch: 'Baasjes hebben de neiging om de conditie te onderschatten. Het is dus belangrijk om te oefenen en eens samen met je dierenarts te scoren.'

Hoe vaak moet je je dier eten geven?

Vaak geven mensen hun hond of kat een of juist meerdere keer per dag eten. Of dit goed is, hangt een beetje van je dier af. 'Katten doen vaak de hele dag over een bakje droogvoer. Honden hebben daarentegen meestal de neiging om te schrokken en eten het bakje in een keer leeg. 'In dit geval is het verstandig om de het voer in drie eetmomenten over de dag te spreiden, zodat je hond niet de hele dag door trek heeft', benadrukt Bosch.