Hof bemoeilijkt verhuur woning via Airbnb

Het kort verhuren van een woning via bijvoorbeeld Airbnb is volgens het Hof in Amsterdam 'bedrijfsmatige exploitatie'. Bij de meeste woningen die onder een vereniging van eigenaren (VVE) vallen, is dat volgens de VVE-reglementen niet toegestaan, schrijft de Volkskrant.

Airbnb is een populaire website waar gasten ruimtes bij verhuurders over de hele wereld kunnen boeken, en waar mensen die plek over hebben in contact komen met degenen die op zoek zijn naar een plek om te verblijven. Mensen die bijvoorbeeld een  appartement zoeken voor hun vakantie kunnen zo in contact gebracht worden met mensen die een ruimte willen verhuren.

Het Hof heeft nu geoordeeld dat dit in Nederland onrechtmatig is voor woningen die onder een VVE vallen. Het Hof bevestigt daarmee een uitspraak die een rechtbank eerder dit jaar deed. Een eigenaar van een appartement in Amsterdam stapte naar de rechter, omdat de advocaat van de VVE hem sommeerde te stoppen met de verhuur van de woning aan toeristen op laste van een boete van 6000 euro.

Volgens vastgoedadvocaat Thomas van Vugt staat in vrijwel elke splitsingsakte of reglement van een VVE een bepaling die short-stay-activiteiten uitsluit.

Alleen al in Amsterdam zijn 4500 VVE's.

Bron: Airbnb / ANP