Hoge energierekening: wat kun je doen?

energierekening-780.jpg

Valt je energierekening hoger uit dan je had verwacht? Radar legt uit wat je kunt doen.

Een gemiddeld huishouden verbruikt 1470 kubieke meter gas en 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, aldus Milieu Centraal. Volgens de organisatie ligt het gemiddelde bedrag voor een energierekening op 2100 euro per jaar (2019), waarvan 1150 euro opgaat aan gas, 690 euro aan stroom, en 260 euro aan vaste kosten.

Zo'n gemiddelde zegt echter niet zoveel, er zijn grote verschillen tussen huizen en gezinnen. Zo ligt het gasverbruik in appartementen vaak lager, stelt Milieu Centraal. Die liggen namelijk vaak ingesloten en zijn kleiner. In een appartement wordt er zo'n 1000 kubieke meter aan gas verbruikt per jaar, in een tussenwoning is dat 1350m3 en bij een 2-onder-1-kap-woning 1800m3.

Denk je dat je ten onrechte een hoge energierekening hebt ontvangen? Deze stappen kun je volgens de ConsuWijzer het beste zetten:

  1. Controleer jouw energieverbruik met het energieverbruik van dat van je buren (die een vergelijkbare woning hebben);
  2. Kun je deze vergelijking niet maken? Vraag dan je energieleverancier om een verklaring (mogelijk gaat het om een administratieve fout);
  3. Laat een installateur je apparaten checken.*
  4. Kan de installateur niets vinden dat afwijkt? Dan kun je contact opnemen met de ConsuWijzer, en je kunt ook deze voorbeeldbrief sturen waarin je aangeeft dat er een fout in de energierekening staat.

* Denk je dat je een hoog energieverbruik hebt door apparaten bij jou thuis? Dan kun je die laten controleren door een erkende installateur. Via de website van Sterkin kun je zoeken naar erkende installateurs.

Besparen op gas?

Hoe vaak je de verwarming aan hebt, heeft invloed op je gasverbruik. Bovendien zorg je voor minder CO2-uitstoot.

Volgens Milieu Centraal kun je in een slecht geïsoleerde woning 980 m3 gas besparen per jaar als je zuinig stookt (dat is zo'n 750 euro), in een matig geïsoleerde woning is dat 550 m3 (450 euro). Douche je korter of minder vaak, dan verbruik je ook minder gas. Ook hier geldt: je stoot ook minder CO2 uit.

Tips om te besparen met de verwarming, van Milieu Centraal

  • Sluit alle deuren in huis, en verwarm alleen de kamers waar je zelf bent;
  • Zet de thermostaat 's avonds op 15 graden, zo bespaar je zo'n 100 euro per jaar, zet je de thermostaat een uur voor je gaat slapen al op 15 graden, dan bespaar je nog eens 20 euro (en zet 'm ook op 15 graden als je niet thuis bent);
  • Verwarm je slaapkamer niet, dan bespaar je zo'n 80 euro per jaar

Tips om te besparen met warm water, van Milieu Centraal

  • Neem een douchtimer, en douche maximaal 5 minuten;
  • Gebruik een waterbesparende douchekop, die maximaal 7 liter door laat per minuut;
  • Met een thermostaatkraan is het water sneller op de gewenste temperatuur;
  • Overweeg een douche-warmte-terugwin-systeem (die gebruikt het wegstromende warme water om het nieuwe water op te warmen)
  • Overweeg een zonneboiler.

Besparen op elektriciteitsgebruik?

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.000 kWh aan elektriciteit per jaar, aldus Milieu Centraal. Maar ook hierbij geldt dat het verbruik erg verschilt per woning. 10 procent van de huishoudens verbruikt minder dan 1.700 kWh per jaar, terwijl 10 procent meer dan 5.500 kWh per jaar gebruikt. Volgens de organisatie hangt je stroomverbruik onder meer af van: hoeveel apparaten je hebt, hoe zuinig die zijn, en hoe zuinig jij die apparaten gebruikt.

Tips om te besparen op je elektriciteitsverbruik, van Milieu Centraal

  • Koop een zuinige A+++ koelvriescombi, je bespaart jaarlijks 300 kWh. Vervang je je werkende 8 jaar oude koelvriescombinatie door een nieuwe A+++? Dan bespaar je jaarlijks 200 kWh;
  • Vervang je gloeilampen door LED-lampen (ook als je nog gloeilampen gebruikt! Volgens Milieu Centraal levert het vervangen van 11 gloeilampen een besparing op van 140 kWh)
  • Zet je modem, stereo, tv, decoder en pc helemaal uit en voorkom onnodig sluipverbruik (besparing: 150-300 kWh)
  • Gebruik een ecoprogramma op je wasmachine en vaatwasser (ja, zo'n ecoprogramma duurt langer maar is echt zuiniger)
  • Meer tips voor minder stroomverbruik? Ga naar Milieu Centraal

Onjuiste metingen door slimme meter?

De Universiteit van Twente deed in maart 2017 onderzoek naar de slimme meters en constateerde toen dat bepaalde elektronische energiemeters een tot wel 582 procent te hoog verbruik kunnen aangeven. Hoe zit het met meters die nu uitgegeven worden?

Nog een tip: Heb je al een slimme meter, maar twijfel je over de betrouwbaarheid van de metingen? Je kunt het apparaat uitzetten. Dat betekent dat je netbeheerder je gebruiksoverzicht niet op afstand kan uitlezen. Heb je bericht gekregen dat er binnenkort een slimme meter bij jou thuis wordt geïnstalleerd? Je mag het apparaatje weigeren.

Bron: ConsuWijzer / Milieu Centraal