background branding

'Hoger minimumloon is niet de beste manier om de koopkracht te verbeteren'

minimumloon-koopkracht-15042019.jpg

Een forse verhoging van het minimumloon doet meer kwaad dan goed voor de werkgelegenheid en koopkracht, menen werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze vrezen voor 'dramatische' gevolgen en geven aan dat er 'betere manieren zijn om de koopkracht te verbeteren'.

Daarmee reageren de werkgeversorganisaties op een plan en campagne van vakbond FNV om het wettelijk minimumloon op te schroeven van de huidige 9,30 euro per uur naar 14 euro per uur. VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen dat bij zo'n stijging werknemers meer zullen inzetten op robotisering en automatisering en juist banen kost bij kwetsbare groepen. Volgens hen heeft het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht dat een 5 euro hoger minimumloon 45.000 banen kost. Ook zouden de lasten voor alle Nederlanders verder stijgen omdat de uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon.

'Als het doel van de FNV is om de koopkracht te verbeteren dan zijn er veel slimmere instrumenten, namelijk lastenverlaging', aldus de werkgevers. Ze wijzen erop dat de lasten per werkende Nederlander zo'n 3000 euro per jaar hoger zijn dan voor de crisis.

Bron: ANP