background branding

Honderdduizenden ondertekenen petitie vuurwerkverbod

ANP-vuurwerkverbod-petitie-780.jpg

Bijna 350.000 mensen en organisaties hebben de onlinepetitie ondertekend die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest. Vooral de afgelopen dagen hebben zich meer dan 50.000 ondertekenaars aangesloten, meldt de organisatie.

Op het moment van schrijven van dit artikel (5 januari) stond de teller op 290.709, inmiddels (bij het updaten, op 6 januari) staat deze op 349.077.

Het aantal ondertekenaars van beide antivuurwerkinitiatieven stond voor de jaarwisseling nog op rond de 190.000, maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar loopt het storm, met soms meer dan 10.000 steunbetuigingen per dag, aldus de organisatie.

Ook ondertekenen? Ga naar de online vuurwerkverbod-petitie.

Dringend verzoek aan de politiek

Behalve individuele traumachirurgen heeft nu ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie zich aangesloten bij de roep om een verbod op consumentenvuurwerk. Datzelfde hebben het BovenIJ-ziekenhuis, de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (28 regionale ziekenhuizen) en de Stichting AAP gedaan.

De ondertekenaars doen het dringende verzoek aan de politiek om in 2020 consumentenvuurwerk volledig te verbieden.

Woordvoerster Maaike van Zuilen van de initiatiefnemers zegt dat daarnaast per e-mail veel steunbetuigingen zijn ontvangen van mensen die het vuurwerk beu zijn. 'We zien echt een omslag in het denken over vuurwerk, ook door de brand in Arnhem die twee mensen het leven kostte. Ook hulpverleners doen nu hun mond open.'

Lees ook deze Testpaneluitslag over vuurwerkoverlast:

94% vraagt om actie tegen vuurwerkoverlast

Legaal vuurwerk is oorzaak van 8 van de 10 letsels

Zij pleit voor een volledig verbod op vuurwerk, hoewel de vuurwerkbranche volgens haar beweert dat het merendeel van de letsels worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

Volgens onderzoek van VeiligheidNL was echter in 81 procent van de gevallen legaal vuurwerk de oorzaak van het letsel - dat is dus in 8 op de 10 gevallen.

In 55 procent van alle ongevallen betrof het siervuurwerk. De helft van alle verwonde slachtoffers stak het vuurwerk niet zelf af.

Dat is volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onjuist. Op basis van de gegevens van de laatste jaarwisseling is 67,8 procent van alle brandwonden en oogletsels veroorzaakt door legaal vuurwerk.

Bron: ANP