'Honderden bedrijven hebben toegang tot berichten in Gmail'

nieuws-google-gmail04072018.jpg

Honderden ontwikkelaars van buiten Google hebben toegang tot de inbox van gebruikers van de e-maildienst Gmail. Uit onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat de externe ontwikkelaars niet alleen door computers toegang hebben, maar dat de mails ook door mensen worden gelezen.

Dit is opvallend aangezien Google een jaar geleden heeft aangekondigd te stoppen met het scannen van de inboxen van Gmail-gebruikers.

Expliciet toestemming geven

Google zegt dat externe ontwikkelaars alleen toegang krijgen als een gebruiker daar expliciet toestemming voor geeft. Vaak wordt die toestemming gevraagd bij het installeren van een gratis app die een ontwikkelaar aanbiedt. Sommige bedrijven vragen de toestemming in de algemene gebruikersovereenkomsten.

Google laat op haar website zien aan welke apps of diensten je toestemming hebt gegeven voor het gebruiken van jouw data:Bekijk welke apps je toegang hebt gegeven tot je Google-account

Meer inzicht in gedrag

Externe bedrijven krijgen meer inzicht in het bestedingspatroon en het e-mailgebruik van de gebruiker als zij de berichten in de e-mailinbox kunnen inzien. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de inhoud van berichten analyseren en controleren of een verstuurde e-mail wordt geopend.

Geen aanwijzingen voor misbruik

Er zijn geen aanwijzingen dat de bedrijven de optie hebben misbruikt door e-mails buiten hun eigen platformen te verplaatsen. Google wilde niet zeggen hoeveel externe apps toegang hebben tot de inbox van Gmail-gebruikers.

Bron: NU.nl