Honderden mensen hadden via illegale Ziggo-modems gratis internet en televisie

honderden-illegale-modems-ziggo-uit-de-lucht-gehaald-161117.jpg

Honderden Nederlanders hebben met een illegale modem gratis internet en televisie gehad. De politie kwam het netwerk op het spoor en de gebruikers zijn deze week uit de lucht gehaald. Drie mensen zijn gearresteerd.

Het gaat om zogeheten gekloonde modems. Een 36-jarige Rotterdammer paste de instellingen van de apparaatjes aan, zodat die het signaal van provider Ziggo konden oppikken. Die modems verkocht hij. Twee andere Rotterdammers, van 42 en 30, installeerden de apparaatjes. De jongste van die twee werkte zelf voor Ziggo. Ze hadden ongeveer vijfhonderd modems verkocht en nog evenveel op voorraad.

Politie bestelde modems

De politie heeft zelf ook twee modems besteld. De eerste aankoop was bedoeld om te zien hoe de drie te werk gingen, het apparaat in handen te krijgen en technisch onderzoek te doen. Bij de tweede levering afgelopen maandag werden de drie gearresteerd. Ze worden onder meer verdacht van computervredebreuk en oplichting. Zeker 500 nog niet gebruikte modems en een buit van 10.000 euro zijn in beslag genomen.

Ziggo is vooralsnog de enige getroffen provider. Het bedrijf liep waarschijnlijk zes ton per jaar mis door het handeltje.

mond-tot-mondreclame zorgde voor nieuwe klanten

De drie kwamen via mond-tot-mondreclame aan nieuwe klanten. De meeste kopers woonden in Rotterdam en omgeving. De klanten betaalden eenmalig 150 tot enkele honderden euro's en konden daarna gratis surfen en zappen. Ook de kopers worden mogelijk vervolgd voor heling. Zij hebben de kastjes nog thuis, maar kunnen er niets meer mee doen en krijgen binnenkort waarschijnlijk de politie over de vloer.

Zulke gekloonde modems zijn niet alleen schadelijk voor Ziggo, maar zouden ook schadelijke software onder de 'motorkap' kunnen hebben. Ze kunnen worden gekoppeld aan andere gekaapte apparaten, zodat hackers in het geheim grote cyberaanvallen kunnen uitvoeren. De software daarvoor zat ook in deze modems, maar is niet gebruikt.

De politie was door collega's in Canada getipt. Daar waren ook gekloonde modems ontdekt. De software daarvoor bleek gemaakt door de 36-jarige Rotterdammer. Het is niet bekend hoe hij aan de technische kennis kwam.

Bron: ANP

Meer over