Honderden mensen hebben klachten over bijwerkingen van implantaten

implantaten-gevolgen-bijwerkingen06072018.jpg

Enkele honderden mensen hebben geklaagd over de gevolgen van de implantaten die ze hebben gekregen. Ze zijn vermoeid, hebben pijn of vinden dat ze minder zelfstandig zijn geworden.

Het gaat bij de implantaten niet alleen om borstprotheses, maar bijvoorbeeld ook om bekkenbodemmatjes. Vrouwen kunnen die krijgen als hun bekkenbodem is verzakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Bijwerkingencentrum Lareb wilden weten welke bijwerkingen ontstaan na het plaatsen van zulke implantaten. Daarom openden ze vorig jaar een meldpunt.

Gemelde bijwerkingen

Het meldpunt kreeg tussen het begin op 3 juli 2017 en 1 april van dit jaar 264 meldingen. Die mensen gaven 1293 bijwerkingen door. Het RIVM noemt het aantal meldingen beperkt en denkt dat weinig mensen weten dat het meldpunt bestaat. De meeste gemelde bijwerkingen waren al bekend en daarom was er geen extra onderzoek nodig.

De jongste patiënt over wie een bijwerking binnenkwam, was 15 jaar. De oudste was 87, aldus het RIVM.

Slechte technische dossiers

Radar berichtte in september 2015 in een uitzending dat fabrikant Johnson & Johnson al vóór de marktintroductie van de Prolift-bekkenbodemmatje wist van ernstige bijwerkingen.

Zorg.nu besteedde in november 2016 in een uitzending aandacht aan slechte technische dossiers van fabrikanten van borstimplantaten.

Bron: ANP