Honderden miljoenen extra schadevergoeding voor zeker 50.000 Groningers

21-12-4-aardbeving-groningen-compensatie-vergoeding-gederfd-woongenot-nam-img-ANP-410093423.jpg

Er zijn waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s extra nodig om de aardbevingsschade voor tienduizenden Groningers te compenseren, zegt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) tegen FD. Dat komt omdat de Hoge Raad in oktober oordeelde dat de NAM Groningers ook moet compenseren voor de vermindering in hun woongenot. 

IMG-voorzitter Bas Kortmann vertelt het FD dat vijftigduizend tot honderdduizend Groningers aanspraak kunnen maken op schadevergoeding. Het gaat zowel om huurders als om huiseigenaren. Er moet meer duidelijk worden na de zomer van 2022. Ondertussen werkt een commissie van het IMG aan een regeling voor gederfd woongenot. 

Het IMG heeft al regelingen voor fysieke schade, waardedaling en immateriële schade. Gederfd woongenot wordt nu dus toegevoegd aan die lijst.

Wanneer kom je in aanmerking voor vergoeding van het IMG?

Er is sprake van gederfd woongenot als je minder van je huis kunt genieten dan je mag verwachten, legt Kortmann uit. ‘Bijvoorbeeld als je je huis uit moet of als een kamer in je huis niet bruikbaar is. Maar ook als een kamer door scheuren in de muur zo tocht dat je twee truien aan moet hebben.’ 

Voor gederfd woongenot moet de schade aan voorwaarden voldoen

Niet alle schade aan je huis vermindert per se je woonplezier, voegt Kortmann toe. De schade moet voldoende groot zijn, lang genoeg aanwezig zijn en je woongenot echt verminderen, wil je in aanmerking komen voor vergoeding. ‘Het overgrote deel van onze schades bestaat uit kleinere scheuren en die leiden niet per definitie tot vergoeding.’

Bron: FD