Honderden phishing-sites iedere maand offline

phishing_knop_toetsenbord800.jpg

Nederlandse banken hebben hostingproviders dit jaar gemiddeld 470 keer per maand gevraagd een phishing-website offline te halen. Criminelen proberen via deze nepsites privégegevens van rekeninghouders te bemachtigen. Een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland bevestigde zaterdag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Het aantal verzoeken fluctueert maandelijks enorm. 'De ene maand kunnen het er honderd zijn, de andere maand duizend', aldus de woordvoerder. Vorig jaar ging het om gemiddeld 655 verzoeken per maand om websites uit de lucht te halen, blijkt uit gegevens van de banken aan Betaalvereniging Nederland. 'De getallen zeggen op zichzelf niet zoveel, maar iedere phishing-site die offline gaat, is natuurlijk meegenomen.'

De strijd van de banken tegen deze vorm van fraude in het betalingsverkeer werpt wel z'n vruchten af. De schade als gevolg van phishing neemt af. Ging het in 2014 om 3,9 miljoen euro, een jaar eerder wisten criminelen nog 4,7 miljoen euro binnen te halen, werd enkele maanden geleden al bekend. Banken zijn er alert op en vragen klanten actief om phishing te melden.

Bron: ANP

Meer over