Hoog cijfer voor Nederlands zorgstelsel
Het zorgstelsel in Nederland doet het in vergelijking met tien andere hoogontwikkelde westerse landen goed. Dit blijkt uit een onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg, waar De Telegraaf donderdag over bericht.
De onderzoekers hebben in totaal 26.863 volwassen ondervraagd uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Ze hebben zich gericht op de zorg bij huisartsen en ziekenhuizen.
'Een stelsel dat werkt'
Het Nederlandse zorgsysteem is volgens de onderzoekers 'het voorbeeld van een stelsel dat werkt'. De zorg scoort het hoogste als het gaat om snelle toegankelijkheid van zorg en toegang tot zorg buiten kantooruren. Ook hebben Nederlanders vergeleken met de andere tien landen eenvoudig toegang tot een huisarts, zijn de wachttijden kort en zijn er weinig financiële barrières om zorg te kunnen krijgen.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is blij met het resultaat van het onderzoek, maar ziet ook nog genoeg ruimte voor verbeteringen. 'De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen mijn gevoel van trots als ik op werkbezoek ben in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Tegelijkertijd zie ik ook dat we niet achterover kunnen leunen. We kunnen nog veel verbeteren. Laten we dat doen en niet onze tijd verdoen met een stelseldiscussie. In het buitenland - en dan hebben we het dus niet over ontwikkelingslanden - kijken ze met jaloerse blikken hoe wij onze zorg hebben georganiseerd.'
Bron: ANP