Hoogleraar presenteert gekweekte hamburger

De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteert maandag in Londen een hamburger van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.

Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn 'kweekburger'. 'Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt', zei hij.

Volgens Post kan de smaak wel wat verbeterd worden, er zit namelijk geen vet in zijn kweekburger, wat een normale hamburger juist lekker maakt. De wetenschapper denkt echter dat het wel mogelijk om op den duur ook vet aan de kweekburger toe te voegen. Dat is een kwestie van nog meer onderzoek en ontwikkeling, aldus Post.

De smaak van de hamburger is voor de wetenschapper niet het belangrijkste nieuws. 'Het gaat erom dat we nu kunnen laten zien dat dit kan', zegt Post. 'Dit kan betekenen dat de mens in de toekomst op een ethisch verantwoorde en milieuvriendelijke manier vlees kan produceren.'

De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees. Tijdens de bijeenkomst van maandag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven.

Mensen die huiverig zijn voor het eten van kunstmatig geproduceerd vlees stelt de wetenschapper graag gerust. 'Dit vlees is veilig', zegt hij. Volgens hem heeft het kweekvlees zelfs voordelen boven het huidige consumptievlees, omdat het laboratorium een steriele omgeving is. Mogelijk is een kweekhamburger daarom zelfs veiliger omdat het vrij is van kiemen en bacteriën.Vegetariërsbond: 'Geen noodzaak'

De Vegetariërsbond zegt in een reactie geen noodzaak te zien voor de ontwikkeling van kweekvlees. Ze noemen het geldverspilling om veel geld te investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees, terwijl er al veel vleesvervangers op de markt zijn. Wel vinden ze het positief als deze kunstmatige hamburger bij kan dragen aan het einde van de vee-industrie met zijn megastallen en plofkippen.

'Maar het duurt sowieso nog dertig tot veertig jaar voordat kweekvlees voor iedere consument beschikbaar kan komen. Die tijd hebben we niet.', benadrukt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. Post is daar iets optimistischer over: hij denkt dat kweekvlees binnen tien jaar in de supermarktschappen kan liggen.

De presentatie is om 13.00 uur lokale tijd (14.00 Nederlandse tijd) en is live te volgen.Update 15:00: 'Geen sappig vlees'

In een petrischaaltje werd hij vanmiddag gepresenteerd: een hamburger van vlees dat is gekweekt in een laboratorium. In wat boter en zonnebloemolie werd de veelbesproken burger gebakken. Hij werd geproefd door een Amerikaanse journalist Josh Schonwald en een Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.

'Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Hij was nogal stevig. Er zit wel wat smaak aan door het bakken. Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper', evalueerde onderzoekster Rützler. 'We weten dat de smaak van vlees vooral van vet komt en de sappigheid van de hamburger ook', antwoordde Post hierop.' 'We werken er de komende maanden aan.'

Journalist Schonwald vond de textuur aanvoelen als een conventionele hamburger. 'Maar ik vind het moeilijk vergelijken, want ik heb de laatste 20 jaar niet vaak een hamburger gegeten zonder ui of ketchup', voegde hij daaraan toe.

Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, beweert de hoogleraar. Maar het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost vele malen meer dan een stukje in de supermarkt. Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro geïnvesteerd heeft in het project.

Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu. ,,Als je ziet hoe die koeien behandeld worden, daar voel ik me niet comfortabel bij'', zei Brin maandag op een filmpje bij de presentatie van het kweekvlees in Londen.

Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er 'geen reden om te denken dat het onveilig is'. 'Ik zou er geen probleem mee hebben als mijn kinderen het zouden eten', zei hij tijdens de presentatie. Hij zei zelfs dat zijn kinderen jaloers waren dat de twee journalisten het al mochten proeven voor hen.

Bron: ANP