Hoogste inflatie sinds 2002: goederen 3,4 procent duurder

Winkelstraat-inflatie.jpg

Goederen en diensten zijn voor consumenten in oktober 3,4 procent duurder geworden dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging sinds april 2002, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder andere gas en elektriciteit werden vorige maand flink duurder, waardoor de inflatie opliep. In september stegen de prijzen nog met 2,7 procent. 

Een combinatie van factoren zorgt al een tijdlang voor hogere gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkten. Zo waren de reserves relatief klein door de strenge winter en nam de vraag naar energie wereldwijd sterk toe door het economisch herstel van de coronacrisis.

Gas en elektriciteit extreem veel duurder

Voor huishoudens werd gas daardoor bijna 31 procent duurder dan een jaar eerder. Elektriciteit steeg in vergelijking met oktober 2020 net geen 40 procent in prijs. Nederlanders moesten ook voor benzine, diesel en andere brandstoffen meer betalen. Daarnaast werkten de hogere prijzen voor kleding door in de inflatie.

Inflatie was in oktober nog hoger

Volgens de Europese geharmoniseerde methode om inflatie te berekenen was de inflatie in oktober nog hoger. In dat geval stegen de consumentenprijzen met gemiddeld 3,7 procent. Dat is net iets minder dan in de hele eurozone. Daar liep de inflatie in oktober op tot 4,1 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds juli 2008.

Vooral mensen met een laag inkomen worden getroffen

Vooral mensen met een laag inkomen hebben last van deze inflatie. Peter Hein van Mulligen van het CBS laat aan het NOS weten dat 'iemand met een laag inkomen al bijna al zijn geld uitgeeft, simpelweg omdat dat nodig is. Met uitgaven aan boodschappen en vaste lasten zoals de huur, zitten ze al dicht tegen honderd procent van hun inkomen aan.' 

Of je daadwerkelijk geraakt wordt door de hogere inflatie hangt af van in hoeverre jouw uitgavenpatroon overeenkomt met dat van de gemiddelde Nederlander. De prijsstijgingen worden door het CBS berekent op basis van de dingen waar mensen maandelijks gemiddeld hun geld aan uitgeven. 

Inflatie ontwijken

Je kan proberen de inflatie te ontwijken door je uitgaven aan energie te verlagen. Bijvoorbeeld door de ramen in je woning met enkel glas te vervangen voor ramen met dubbel glas. De verwarming wat lager zetten en een dikke trui aan is ook een optie, al laat Van Mulligen aan het NOS weten dat dit ook een soort welvaartsverlies is: 'Het leven is toch comfortabeler in een t-shirt op 21 graden.' 

Bron: ANP / NOS