Hotdog bevat menselijk DNA

hotdog_zakenman_snacks_800.jpg

Buitenlands consumentennieuws

Amerikaanse onderzoekers hebben menselijk DNA in hot dogs gevonden en Pepsico verkoopt kraanwater als bronwater. Dit en meer in het overzicht met buitenlands consumentennieuws.

VS: Hotdog bevat menselijk DNA

Een laboratorium wilde de stelling 'je moet je niet afvragen wat erin zit' te lijf gaan en onderzocht 345 hotdogs van verschillende fabrikanten van de populaire snack. In de internetkrant Huffington Post zegt een onderzoeker dat er met 14 procent van de hotdogs iets aan de hand was. Maar voor veel is een logische verklaring.

Menselijk DNA bijvoorbeeld komt in de snack voor in de vorm van nagelresten en haren. Dit DNA is volgens het laboratorium niet schadelijk voor de consument. Het is meer een kwestie van hygiëne dan van gezondheid, aldus de onderzoekers. Er is ook een vegetarische versie van de dog. Opmerkelijk genoeg bevatte één op de tien toch vlees, zowel van runderen als varkens. Uitzondering vormden de koosjere hot dogs, die bevatten daadwerkelijk geen varkensvlees.

VS: Pepsico verkoopt kraanwater als bronwater

Aquafina is een van de meest verkochte drinkwatermerken in de Verenigde Staten. Producent Pepsico gaat de etiketten aanpassen om aan te geven dat het water uit een 'publieke water bron’ komt, oftewel hetzelfde water dat uit de kraan komt. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan eisen van activisten, die Pepsico beschuldigden van misleidende marketingtechnieken.

Met de nieuwe etiketten erkent het bedrijf dat het water dat ze verkopen dezelfde oorsprong heeft als kraanwater. Het verschil is volgens Pepsico de uitgebreide zuiveringsmethode.

Duitsland: Jongen sterft na drinken velgenreiniger

Een 17-jarige jongen is woensdag gestorven na het drinken van velgenreiniger. De jongen en zijn 18-jarige vriend werden in de nacht van dinsdag op woensdag met levensgevaarlijke vergiftigingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in het Duitse Lingen, net over de grens bij Overijssel.

De toestand van de 18-jarige is volgens artsen nog steeds kritisch. De jongens hebben volgens de politie weloverwogen van het reinigingsmiddel gedronken als vervanger van drugs. Betrokkenheid van derden wordt uitgesloten.

UK: Britse supermarkt gaat voedselverspilling tegen

Een budgetsupermarkt in Groot-Brittannië verkoopt producten die anders zouden worden weggegooid voor bodemprijzen. Een enorme hoeveelheid voedsel wordt weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum is versterken of omdat het verkeerd verpakt is, terwijl het prima voedsel is. De initiatiefnemer richt zich op arme gezinnen en hoopt een alternatief te kunnen bieden voor de voedselbank.

VS: Apple aangeklaagd om Wi-Fi-assistentie

IPhone-producent Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd door een klant omdat deze extra kosten gemaakt zou hebben door de zogeheten Wi-Fi-assistentie. Deze standaard ingeschakelde optie laat de telefoon gebruikmaken van 4G-dataverkeer als blijkt dat de wifi-verbinding slecht is. De nieuwe optie werd met de lancering van iOS 9 geïntroduceerd en staat voor iedereen standaard aan. Helaas voor mensen met een gelimiteerde databundel kan het in de papieren lopen als er geregeld op een brak wifi-netwerk gewerkt wordt.

Een koppel uit de staat Californië heeft nu dus een aanklacht ingediend en hoopt dat andere iPhone-gebruikers zich hierbij aansluiten. De gedupeerden denken dat er genoeg schade is geleden om een vergoeding van $5 miljoen te rechtvaardigen.

Tip: schakel de Wi-Fi-assistentie uit.

UK: Brighton and Hove voert vrijwillige suikertaks in

Brighton and Hove is de eerste Britse stad met een vrijwillige suikertaks. Voor de invoering van de taks werkten de lokale bestuurders samen met chefkok Jamie Oliver. Hij roept restaurants op om 10 pence extra te vragen voor alle suikerhoudende frisdranken. Het geld dat daarmee opgehaald wordt gaat naar het goede doel. Volgens experts kan de suikertaks het probleem van obesitas in Groot-Brittannië helpen oplossen, bijvoorbeeld door meer bewustwording te creëren.

Duitsland: Regering sluit deal over bruinkoolcentrales

De Duitse regering heeft een grote deal gesloten met energiereuzen RWE, Vattenfall en het Mitteldeutsche Braunkohlegesellschaft (Mibrag) over het stilleggen van enkele zeer vervuilende elektriciteitscentrales. Duitsland zet onder leiding van bondskanselier Angela Merkel sterk in op het verduurzamen van zijn energievoorziening. De overheid streeft ernaar om uiteindelijk helemaal te stoppen met de opwek door middel van bruinkool. Dit stuit op veel verzet, onder meer van vakbonden die vrezen voor het verlies van veel werkgelegenheid.

Bron: ANP / The Telegraph / The Guardian / RT.com / Telegraaf.nl