Hotelkamers volgend jaar duurder dan voor coronacrisis

Hotelkamer-bedden110845640_s.jpg

Hotelkamers in Nederland worden dit jaar naar verwachting een kwart duurder, schrijft FD. Volgend jaar zullen de kamerprijzen hoger zijn dan voor de coronacrisis. Dat staat in een jaarlijks rapport van hotelvastgoedadviseur Horwath HTL dat dinsdag wordt gepubliceerd.

 ‘In 2020 en 2021 was er een dip die we nog nooit hebben gezien’, zegt Ewout Hoogendoorn, managing director van Horwath HTL in de Benelux. Met name Amsterdamse hotels, die het eigenlijk altijd beter deden dan de rest van het land, hadden veel last van reisbeperkingen waardoor toeristen en zakenreizigers wegbleven. Zij maken dan ook grootste comeback. 

Vakantiegebieden in de Achterhoek, Gelderland en Friesland gingen er juist op vooruit de afgelopen twee jaar. Veel vakantiegangers bleven in eigen land, zij zochten de ruimte en boekten overnachtingen buiten de stad. Ook steden als Utrecht en Nijmegen deden het beter dan Amsterdam.

Toename toeristenbelasting

De snelle groei van toerisme in Amsterdam zou kunnen leiden tot ingrijpen van de gemeente. ABN Amro geeft aan in een rapport dat ook dinsdag gepubliceerd wordt dat zij verwachten dat de hoofdstad nog dit jaar het aantal van 18 miljoen toeristische overnachtingen bereikt. Dit hoogtepunt betekent dat er maatregelen moeten worden genomen. In een recent besluit is bepaald dat de gemeente bij 18 miljoen overnachtingen gedwongen is om de toeristenbelasting te verhogen om zo het aantal overnachtingen te beperken en overlast tegen te gaan, vertelt ABN Amro sectoreconoom Stef Driessen. 

Bron: FD