Houdbaarheidsdatum mag blijven, voorlichting over houdbaarheid mag beter
De houdbaarheidsdatum op productverpakkingen moet blijven, vindt ruim de helft van 829 pollrespondenten. Hoe weet je anders of je in de supermarkt geen oude waar koopt? Aan de andere kant: moeten we ook niet (weer) leren hoe we het verschil tussen een goed en een rot product zelf herkennen?
57 procent van de pollrespondenten ziet graag dat de uiterste houdbaarheidsdatum op verpakkingen vermeld blijft staan. @boersc ziet het als 'een indicatie tot wanneer iets gegarandeerd eetbaar is. Alles daarna is eigen risico/oordeel'. @boersc denkt ook dat supermarkten meer oude producten zullen verkopen, omdat het niet meer te beoordelen is.
Productiedatum in plaats van houdbaarheidsdatum
Voor onduidelijkheid in de supermarktschappen heeft Machteld Meijer (@MeeMeijer) een oplossing. Wanneer de productiedatum vermeld wordt, mag wat Meijer betreft de houdbaarheidsdatum best verdwijnen van superlang houdbare producten zoals voedsel in blikken en potten, rijst en pasta. Op dit soort producten staat overigens een THT-datum (ten minste houdbaar tot), wat aangeeft dat het ook daarna doorgaans nog veilig te gebruiken is, maar niet meer gegarandeerd de oorspronkelijke kwaliteit heeft.
'Rotte producten weer leren herkennen'
Anders ligt het met een TGT-datum (te gebruiken tot). Deze staat op kort houdbare producten, waarvan de veiligheid na die datum niet meer gegarandeerd is. Voor gekoelde producten met een THT-datum geldt dit ook. @ZusterLucretia is net als Meijer van mening dat een houdbaarheidsdatum op potjes, blikjes en doosjes niet hoeft, maar bij verse groente, vlees en vis is het juist wel handig: 'om verrassingen als verrotting te voorkomen.'
Daar sluit @K212Utr zich bij aan: 'Melk, vlees, gevogelte en vis producten om wat te noemen wil je het wel op houden, mensen herkennen te vaak niet dat het rot is.' @K212Utr pleit er dan ook voor dat als de houdbaarheidsdatum verdwijnt, voorlichting wordt gegeven. 'Dat mensen rot weer van vers voedsel leren herkennen', is de letterlijke bewoording: vroeger stonden er immers ook geen houdbaarheidsdata op producten. Nelleke Nieuwboer (@kleurklank) geeft aan dat ze wel graag de datum op producten wil behouden; 'verder gewoon zelf nadenken, ruiken, proeven, maar ik wil wel weten hoe het zit.' Een ruim jaar geleden bleek al dat een meerderheid van 84 procent zelf checkt of een product nog goed is. Slechts 16 procent laat zich wel leiden door de uiterste houdbaarheidsdatum.
Onnodige voedselverspilling tegengaan
'Producten zijn vele malen langer houdbaar dan etiket zegt', aldus Mark. Hij vindt dat de houdbaarheidsdatum geschrapt mag worden, net als 43 procent van de pollrespondenten. Ook volgens @MeriamAmerongen wordt onnodig veel weggegooid, omdat mensen overdreven met de indicaties omgegaan. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit Wageningen: een THT-datum op lang houdbare producten leidt tot onnodige verspilling. Zonder wordt 12 procent minder voedsel weggegooid. De aanduiding 'Lang Houdbaar' in plaats van een datum, zorgt zelfs voor 31 procent minder verspilling. Nederland is binnen de Europese Unie dan ook pleitbezorger van het uitbreiden van de lijst van producten waarop geen houdbaarheidsdatum hoeft te staan.
Ook betere voorlichting staat overigens al op de agenda: eind januari hebben verschillende partijen hiertoe een Green Deal gesloten, genaamd 'Over de datum'. Het initiatief richt zich op goede voorlichting en een beter begrip en gebruik van houdbaarheidsdata.
Geef zelf je mening via onze poll
Wil je ook je mening geven? Dat kan, als lid van het Radar Testpanel. Je kunt dan niet alleen de poll invullen (een nieuwe poll staat voor je klaar), je ontvangt dan ook regelmatig uitnodigingen om mee te doen aan onderzoeken. Aanmelden doe je door deze vragenlijst in te vullen.