Houtrook: gezellig vuur, zieke buur

Wat is er nou gezelliger dan op een donkere winteravond lekker bij een echt vuurtje zitten. De geur, de warmte van de kachel en de gezellige gloed van het licht. Veel knusser kan de winter niet worden.

Toch kan de rook van onvolledig verbrand hout zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De houtrook is voor iedereen schadelijk, maar kan vooral voor mensen met longproblemen direct tot verergering van de klachten leiden. Nou heb je daar niet zo'n last van als je zelf binnen zit, maar vaak zadel je je buren wel op met de ongezonde houtrook uit jouw gezellige kacheltje.

Geen wettelijke regeling

Vaak hebben buren last van de rook die uit de schoorsteen van de verbrander komt. Ventilatiesystemen en andere filters houden de schadelijke stoffen veelal niet tegen. Vervelend, want je buren hebben dus niet de lusten, maar wel de lasten.

Helaas kunnen mensen die last hebben van de houtrook van hun buren hier weinig tegen beginnen. Er is namelijk in de wet niks geregeld over overlast van een houtkachel. En dan ben je dus overgeleverd aan de redelijkheid van je buren. Als die erg gesteld zijn op het gezellige knisperende haardvuur, riskeer je een conflict.

Ongezond

Het RIVM concludeert in een onderzoek dat er bij de verbranding van hout veel fijnstof vrijkomt. Fijnstof is erg ongezond en kan kanker veroorzaken. Daarnaast bevat houtrook veel giftige gassen.

Het probleem is dat er voor de uitstoot van deze stoffen wel een norm is, maar dat deze altijd als een gemiddelde per 24 uur gemeten wordt. Alleen als de concentratie van deze stoffen 24 uur boven het gemiddelde is, wordt de norm overschreden.

Met houtrook is het zo dat er maar een paar uurtjes op een avond gestookt wordt en dat gedurende die periode er een heel hoge concentratie is. Gemiddeld over 24 uur wordt er geen norm overschreden.

Lokaal probleem

De landelijke overheid regelt dus niks tegen deze vorm van overlast. Het is een probleem dat mensen met hun buren op moeten lossen, of via hun eigen gemeente. Als je last hebt van houtrook, ben je aangewezen op de welwillendheid van je buren. Mogelijk kun je samen met de gemeente tot een oplossing komen.

Lange pijp

Een mogelijke oplossing kan zijn dat je buren een lange pijp op hun schoorsteen zetten. Hierdoor wordt de rook hoger in de lucht geblazen. De schadelijke gassen en de fijnstof worden dan over een groter gebied verspreid, wat de concentratie lager maakt.

Meer informatie op:

Forumreacties

541
  • Door Radar

Een vuurtje stoken is gezellig en knus, zeker in de winter. Maar houtrook is zeer ongezond, uit onderzoek blijkt dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Gemeenten kunnen met de huidige wet- en regelgeving nauwelijks ingrijpen als er overlast is door de rook. Radar gaat langs bij mensen die dagelijks last hebben van de houtkachel van de buren en vraagt de politiek welke maatregelen er wel getroffen kunnen worden. Geniet jij van een knus vuurtje? Of heb je juist last van de rook? Zie ook: http://www.radartv.nl/uitzending/volgende-uitzending/aflevering/04-01-2016/houtrook/ Maandag 4 januari 2016 in Radar, 20:30 uur, NPO 1

  • Door moederslink

Een vuurtje stoken is gezellig en knus, zeker in de winter. Maar houtrook is zeer ongezond, uit onderzoek blijkt dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Gemeenten kunnen met de huidige wet- en regelgeving nauwelijks ingrijpen als er overlast is door de rook. Radar gaat langs bij mensen die dagelijks last hebben van de houtkachel van de buren en vraagt de politiek welke maatregelen er wel getroffen kunnen worden. Geniet jij van een knus vuurtje? Of heb je juist last van de rook?
@gezondheid heeft zo.n zelfde topic geopend op 18 juni 2015 en het is door RADAR zelf weer gesloten op 29 november 2015 ❗ Dit onderwerp is uit en te na aan bod geweest in die 5 maanden . In dit geval had @gezondheid een punt omdat het zeer schadelijk en kwalijk is om in de stank v.d houtkachels te zitten waarin troep wordt verbrand i.p.v. onbehandeld hout. Het punt is en blijft de handhaving al komen er nog -tig-maatregelen en wetten hieromtrent. Maar ik ben benieuwd naar a.s maandag ; misschien zien we @gezondheid nu ook ? 😲

  • Door Har06

Met verbazing volgen we de ontwikkeling van Radar over allerhande :: zaken ::. De uitzendingen worden een doel op zich zelf. Ik stook al jaren een houtkachel, zojuist om ons gelopen al snuivende ruikende😊 😂 , ik en d eburen bespeuren niets afwijkend, komt er dadelijk een milieu agent langs ?????????