background branding

Huawei komt met eigen besturingssysteem

huawei-besturingssysteem-09-08-2019.jpg

Het Chinese elektronicabedrijf Huawei heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Zijn smartphones, computers, tablets en andere apparaten kunnen draaien op dat systeem, dat de naam HarmonyOS heeft gekregen. Huawei is daarmee klaar om 'binnen een paar dagen' te stoppen met Android als dat nodig is, zei het bedrijf vrijdag bij de presentatie. Huawei liet wel weten liever Android te blijven gebruiken.

Door Amerikaanse sancties verliest Huawei mogelijk de toegang tot Android, het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Huawei dreigt te worden gedegradeerd naar de meest eenvoudige versie van Android, waardoor mensen met een mobiele telefoon van het Chinese bedrijf straks misschien geen toegang meer hebben tot de Play Store van Google en geen gebruik kunnen maken van Google-apps als Gmail, YouTube en Google Maps.

Slimme televisies

Huawei zal HarmonyOS eerst op slimme televisies gebruiken. Daarna volgen zogeheten wearables, zoals slimme horloges. Het besturingssysteem komt eerst in China op de markt en daarna in andere landen. Om HarmonyOS van de grond te krijgen, moet Huawei bedrijven bereid vinden om apps voor het besturingssysteem te ontwikkelen.

Spionage

Volgens meerdere westerse landen heeft Huawei te nauwe banden met de Chinese autoriteiten. De apparaten zouden gebruikt kunnen worden voor spionage. Huawei is tegenwoordig de tweede smartphonemaker ter wereld, achter Samsung en voor Apple.

Handelsruzie China en VS

Huawei heeft veel last van de handelsruzie tussen China en de Verenigde Staten. Het bedrijf verwacht tientallen miljoenen telefoons minder te verkopen. Huawei zet duizenden mensen in om eigen alternatieven voor Amerikaanse software en onderdelen te maken.

Bron: ANP