Huidkanker wordt epidemie door zonnen

Huidartsen kunnen het groeiend aantal gevallen van huidkanker nauwelijks nog aan. Dat stelt Martino Neumann, hoogleraar dermatologie en voorzitter van het Huidfonds. "Als dit zo doorgaat, komen we amper nog toe aan de behandeling van andere ziektes," zegt hij.

Volgens Neumann zal het aantal patiënten met huidkanker de komende jaren verdubbelen. "De groei is dramatisch. Nu kunnen we het nog wel aan. Maar de druk op dermatologen neemt enorm toe."

Huidartsen waarschuwen al jaren voor de gevaren van de zon. Vooral kinderen onder de 4 lopen gevaar op latere leeftijd huidkanker te krijgen als zij te lang in de zon zitten.

"Voorlichtingscampagnes werken niet,'' zegt Neumann. "Iedereen denkt toch dat het hem niet overkomt. Op vakantie in Spanje liggen Nederlanders aan het zwembad te bakken, terwijl de Spanjaarden gewoon binnenzitten. Mensen smeren zich ook te weinig in. Kinderen laten we onbeschermd in de volle zon."

Volgens hem nemen nog te weinig mensen de gevaren serieus. "De zon is belangrijk. Maar eventjes is genoeg om aan de benodigde vitamine D te komen."

De instelling voor opleidingen in de zorg trok vorige maand nog aan de bel bij minister Klink (Volksgezondheid) over het dreigende tekort aan dermatologen. Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben een huidziekte. Volgens het Kennisnetwerk Integrale Kankercentra stijgt het aantal gevallen van huidkanker met ongeveer 4 procent per jaar. "In de Verenigde Staten krijgt al een op de drie blanken het. Naar verwachting zal dat ook hier gebeuren," zegt Gertruud Krekels van de huidkankerpoli in Eindhoven.

"De schade die de zon toebrengt, stapelt zich op in je huid. Doordat we ouder worden, neemt het aantal huidkankergevallen toe. Maar we zien ook een toename bij vooral jonge vrouwen."

Bron: Algemeen Dagblad.