Huis koelen? Warmtepomp verwarmt niet alleen, maar koelt ook

warmptepomp-verwarming-verkoeling150849580_l.jpg

De zomer lijkt te zijn begonnen met de hoge temperaturen die ons land binnen zijn gedrongen. Wel zo prettig als je huis dan enigszins een aangename temperatuur heeft. Een van de oplossingen is misschien een onbekende. De warmtepomp die je normaal gebruikt om je huis te verwarmen, kan je huis ook verkoelen. Het apparaat blijkt hier uiterst geschikt voor, meldt Techniek Nederland.

Wie een warmtepomp in huis heeft, zal dus een aangename temperatuur in het huis kunnen creëren. De warmtepomp is in staat om de temperatuur in het huis met twee tot drie graden te laten dalen.

Hoe werkt dit?

Nu gas steeds duurder wordt en steeds meer mensen hun huis verduurzamen door van het aardgas af te gaan, hebben ook steeds meer mensen een warmtepomp. Uiterlijk moeten er 1,5 miljoen woningen aardgasvrij zijn in 2030. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel, mits je woning (zeer) goed geïsoleerd is. Het koelen van het huis kan zowel met een all-electric als hybride warmtepompen. Meer lezen over het verschil tussen all-electric en hybride warmtepompen kan hier.

Bij warmtepompen met een bodembron, bodem-water-warmtepompen genoemd, zorgt
het relatieve koele bodemwater voor het ‘passief koelen’ van de woning. Warmtepompen die de buitenlucht als bron hebben, de zogeheten lucht-water-warmtepompen, geven warmte af aan de buitenlucht. Het systeem maakt zo koel water, dat stroomt vervolgens door de vloerverwarming. 

Voorwaarden

Koelen is in de meeste gevallen zowel met een all-electric als met een hybride warmtepomp mogelijk. De woning moet daarvoor wel goed geïsoleerd zijn en worden voorzien van vloerverwarming en/of speciale radiatoren. Sommige warmtepompen
schakelen automatisch over naar de koelfunctie, bij andere is een knop omdraaien
voldoende om de koeling in te schakelen. Wel belangrijk om te weten is dat de warmtepomp tijdens het koelen wél elektriciteit gebruikt.

Niet bij iedereen bekend

Niet alle eigenaren van een warmtepomp weten dat het systeem ook in de zomer kan bijdragen aan een aangenaam woonklimaat. Voor vragen over de werking van de warmtepomp adviseert Techniek Nederland contact op te nemen met de installateur.