Huisartsen ontevreden over zorgverzekeraars

Huisartsen zijn erg ontevreden over de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars. Velen voelen zich gedwongen contracten af te sluiten waar ze niet achter staan. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1750 leden. De LHV bracht de resultaten van de enquête zondag naar buiten.

Niet tekenen heeft geen zin, want het contract verandert toch niet, is de gedachte onder huisartsen. Er is sprake van een ongelijke onderhandelingspositie, zegt de LHV. Zonder contract met een zorgverzekeraar loopt een huisarts inkomsten mis.

Driekwart van de huisartsen die geprobeerd heeft met de zorgverzekeraar te praten over het contract klaagde dat er geen echt gesprek tot stand kwam. 'Huisartsen willen de best mogelijke zorg aan hun patiënten bieden. Daarover willen ze in gesprek en daarin willen ze gehoord en serieus genomen worden. Lukt dat niet, dan maakt dat logischerwijs machteloos en boos', zei voorzitter Ella Kalsbeek van de LHV.

Verzekeraars in gesprek

De vereniging gaat met verzekeraars in gesprek over de uitkomsten van de peiling. 'Om te kijken hoe we de relatie tussen huisartsen en verzekeraars kunnen verbeteren', aldus de LHV.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil bekijken hoe de positie van huisartsen tegenover zorgverzekeraars kan worden verstevigd. Dat zei ze zondagavond in Reporter Radio op Radio 1. Maandag heeft D66 samen met CDA en GroenLinks een rondetafelbijeenkomst georganiseerd met allemaal mensen uit zorgsector om te kijken naar de rol die de zorgverzekeraars van de overheid hebben gekregen en of ze die rol goed vervullen.

Radar besteedt in de uitzending van 19 januari aandacht aan het conflict tussen huisartsen en zorgverzekeraar VGZ.

Bron: ANP