background branding

Huisartsentekort in krimpgebieden

Elske en Wilko verhuizen naar Leeuwarden, en zoeken daar een nieuwe huisarts. Ze krijgen echter steeds te horen dat er een patiëntenstop is, en zijn daarom nog altijd aangewezen op hun huisarts in hun oude woonplaats Beekbergen, ruim 150 kilometer verderop.

Elske en Wilko moeten regelmatig een beroep doen op hun huisarts. Wilko heeft darmkanker gehad en staat nog onder controle van specialisten en zijn huisarts. Elske gebruikt bloeddrukverlagers, als ze die medicatie wil afbouwen moet dat onder begeleiding van een dokter. Het stel heeft ook hun verzekeraar, CZ, al benaderd over het probleem. Die zegt echter niets te kunnen doen.

Crisissituatie

Huisartsen in Leeuwarden spreken van een crisissituatie. Om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen, hebben vrijwel alle praktijken in Leeuwarden besloten geen nieuwe patiënten in te inschrijven, en verwijzen afgewezen klanten door naar hun zorgverzekeraar. 'Zij hebben immers zorgplicht', krijgen we te horen als we praktijken in de stad bellen.

Dokter Eggink uit Leeuwarden vertelt in de uitzending over zijn zorgen. Hij wordt dagelijks gebeld door nieuwe aanmelders én zorgverzekeraars met de vraag of hij nog patiënten aanneemt. Dat doet hij niet meer omdat hij anders de kwaliteit niet kan garanderen.

Reactie minister Bruno Bruins

De minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, laat in een reactie weten dat de uitdaging hem niet zo zeer zit in het aantal huisartsen maar in de spreiding. Er is volgens hem geen makkelijke oplossing. Volgens Bruins komt er een onderzoek naar welke factoren bepalend zijn voor een huisarts om zich wel of niet te vestigen in een bepaald gebied.

Wat kun je doen?

De NZa ziet er op toe dat verzekeraars zich aan hun zorgplicht houden. Als mensen te lang moeten wachten of niet bij een huisarts terecht kunnen moet de zorgverzekeraar dit voor hen regelen. Als dit niet lukt kunnen mensen zich bij ons melden: https://www.nza.nl/contact/meldpunt

In de studio

In de studio uit Joba van den Berg, Tweede Kamerlid CDA haar zorgen over de situatie en pleit voor meer samenwerking en een ketenaanpaak in de krimpregio’s.