Huisbezoeken vanwege loden leidingen

lodenleiding-30042021-780.jpg

De gemeente Amsterdam start met huisbezoeken om op zoek te gaan naar woningen met loden leidingen. Samen met Stichting !WOON worden bezoeken gepland in woonblokken waar al eerder loden leidingen zijn gevonden. Het gaat om 2400 woningen in twaalf woonblokken in stadsdelen Oost en Zuid.

De gemeente is al langere tijd bezig de loden leidingen in de stad weg te halen. Bewoners van huizen die voor 1960 zijn gebouwd kregen vorig jaar een informatiebrief over loden leidingen, de risico's, de verantwoordelijkheden en een stappenplan om te zorgen dat de loden leidingen verwijderd worden. Desondanks zijn volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) veel mensen niet op de hoogte van de gezondheidsrisico's die ze mogelijk lopen. 'Met deze actie kunnen we een groot aantal mensen informatie en hulp bieden als wordt ontdekt dat ze loden leidingen in hun huis hebben.'

Radar over loden leidingen

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan lood in leidingen. Terugkijken: Lood in drinkwater, dan maar tappen bij de waterpomp. En hoe weet je zelf of je loden leidingen hebt? Dat lees je hier.

Kinderen en zwangere vrouwen moeten op letten

Vooral voor jonge kinderen tot en met zeven jaar en voor zwangere vrouwen is water drinken uit loden leidingen slecht voor de gezondheid. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie.

De Stichting !WOON ondersteunt de bewoners van woningen waar lood is aangetroffen in het vervolgtraject. Amsterdam pleit samen met Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven voor een verbod op loden leidingen.

Bron: ANP