Huisdierallergie: Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?

Huisdierallergie-16-7-2020.jpg

Een allergie voor huisdieren is nooit fijn, vooral als je helemaal gek bent op je eigen huisdier of die van de mensen in jouw omgeving. Waar ben je eigenlijk allergisch voor? En hoe kun je toch zelf een huisdier hebben of bij iemand thuiskomen die een huisdier heeft, zonder een hevige allergische reactie te krijgen? 

Als je allergisch bent voor huisdieren zoals honden, katten, konijnen, hamsters, cavia’s of zelfs papegaaien, dan heb je voornamelijk last van klachten als je in aanraking komt met het betreffende dier. De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen, volgens het platform ‘Alles over allergie’.

Allergenen zijn de boosdoeners, niet per se de haren

Vaak wordt er gedacht dat mensen allergisch zijn voor de haren die de huisdieren loslaten, maar dat is niet zo, volgens Esmeralda Krop, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. ‘Mensen zijn allergisch voor allergenen die huisdieren uitscheiden. Allergenen zijn eiwitten met een structuur waar het immuunsysteem, van de persoon die allergisch is, op reageert. Haren zijn geen allergenen, maar de allergenen kunnen wel weer op haren geplakt zitten’, aldus Krop. De verspreiding van de haren in je huis kunnen er dus wel aan bijdragen dat iemand meer last krijgt van zijn of haar allergie.

Verschillende allergenen, verschillende allergieën

Volgens Krop kunnen dieren meerdere soorten allergenen uitscheiden waar mensen allergisch voor kunnen worden. Niet iedere allergische persoon reageert op dezelfde allergenen die een huisdier uitscheidt. De allergenen die huisdieren loslaten, worden onder andere gevonden in speeksel, urine en talgklieren. Wanneer een huisdier zijn of haar vacht likt bijvoorbeeld, komen bepaalde allergenen op de vacht en de huid van het dier terecht. Zo blijven de allergenen dus aan de haren plakken en kunnen de eiwitten, waar mensen allergisch voor zijn, zich verspreiden.

Doordat verschillende mensen allergisch kunnen zijn voor verschillende eiwitten, zoals bijvoorbeeld een feromoon-dragend eiwit, een eiwit dat een huisdier niet verspreidt door middel van speeksel, maar via een andere weg, hoeft de verspreiding van haren of schilfers niet per se een rol te spelen als het gaat over hoeveel last iemand krijgt van een huisdier, volgens Krop.

Tips om de verspreiding van allergenen tegen te gaan

Je kan volgens onderzoeker Krop en het platform ‘Alles over allergie’ verschillende dingen doen om de verspreiding van allergenen tegen te gaan. Allergenen kunnen lang in een huis blijven hangen, vooral het kat-allergeen staat erom bekend dat het zelfs jaren nadat de kat er niet meer is, gevonden kan worden in huis. Met deze tips kun je voorzorgsmaatregelen nemen voor als jijzelf of iemand in jouw omgeving allergisch is.

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer. Denk hierbij aan parket, plavuizen, laminaat. Die zijn makkelijker schoon te maken en de allergenen blijven daar niet makkelijk aan vastzitten.
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels.
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Dit soort filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden.
  • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtige doek.
  • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden.
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis.
  • Houd konijnen, cavia's, hamsters en vogels zoveel mogelijk in hun kooi of buiten.
  • Laat het huisdier niet in de slaapkamer.
  • Borstel je huisdier regelmatig, het liefst buiten. Zo voorkom je de verspreiding van losse haren in je huis.
  • Was je handen na het aanraken van het huisdier.

Bron: 'Alles over allergie'