Huiseigenaren hebben minder moeite met het betalen van hypotheeklast

hypotheeklasten-15052019.jpg

Het aantal huiseigenaren dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast, blijft dalen. Volgens het Bureau Kredietregistratie (BKR) waren er per 1 april ruim 73.000 mensen met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. Een half jaar ervoor waren dit er nog een kleine 80.000 en een jaar geleden bijna 86.000.

Er is al sinds juli 2015 sprake van een dalende trend. BKR stelt dat de afname de laatste tijd vooral komt doordat veel mensen hun achterstand hebben ingelost. Ten opzichte van een half jaar geleden kwamen er namelijk bijna 3800 nieuwe consumenten met een betalingsachterstand bij, maar wisten ruim 10.000 mensen hun achterstand in te lossen.

'Goed nieuws maar ook reden tot zorg'

BKR-directeur Peter van den Bosch spreekt van 'goed nieuws', maar er is volgens hem ook reden tot zorg. Onlangs werd er in de branche gewaarschuwd voor fraude bij nieuwe hypotheken. 'Nieuwe kredietnemers verzwijgen op grote schaal financiële verplichtingen die voortvloeien uit studieleningen.' De hier uit voortkomende overcreditering kan in de ogen van Van den Bosch uiteindelijk leiden tot hogere achterstanden en vergroting van de schuldenproblematiek.

Bron: ANP