Huiseigenaren niet bewust van belang opstalverzekering

01:04 opstalverzekering.jpg

Huiseigenaren miskennen het belang van de opstalverzekering, dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Veel mensen weten niet wat er precies onder dekking valt, met alle risico’s van dien.

Zo heeft meer dan de helft van de onderzochte huiseigenaren geen idee of een tijdelijk verblijf na brand onder de polisvoorwaarden valt. 45 procent zou niet weten of tuinherstel gedekt is. Of wijzigingen aan de woning automatisch zijn meeverzekerd, dat konden vier op de tien mensen niet met zekerheid zeggen.

Grote financiële risico’s

Betrokken bij het onderzoek was Michel Ligtlee, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. 'De auto is goed verzekerd voor het geval we tegen een paaltje rijden, maar met de opstal zijn huiseigenaren veel minder bezig. Terwijl de financiële risico’s bij schade vaak vele malen groter zijn.'

Volgens Ligtlee denken mensen vaak dat de kans klein is dat ze ooit beroep moeten doen op de opstalverzekering. 'Dikwijls is bij de keuze voor een opstalverzekering de lage premie doorslaggevend en niet de voorwaarden. Dan kan goedkoop duurkoop worden', waarschuwt hij.

Schade door overstroming of verzakking niet gedekt

Ongeveer de helft van de huiseigenaren weet niet of hij verzekerd is tegen schade door een overstroming, bij verzakking van de fundering bedraagt de onwetende groep zelfs 64 procent. Dat deze schade niet gedekt wordt, daar was slechts een vijfde zich bewust van.

'Een zorgelijke uitkomst, omdat het vaak om forse schades gaat die voor veel huiseigenaren niet op te brengen zijn', vertelt Ligtlee. 'Schade door overstroming of verzakking van de fundering is vrijwel nooit gedekt. We hebben dan ook aan politiek Den Haag aandacht gevraagd voor deze onverzekerbare risico's. Door de klimaatverandering zullen deze schades steeds vaker voorkomen. Huiseigenaren draaien hier wel voor op, maar hebben geen invloed op de oorzaak.'

Ligtlee: ‘Check ieder jaar je opstalverzekering’

Ook blijkt dat de voorwaarden van de opstalverzekering zelden gecontroleerd worden. Een kwart van de huiseigenaren geeft aan er al minstens vijf jaar niet naar gekeken te hebben. 

'Check ieder jaar je opstalverzekering en kijk of die nog bij je huidige situatie past', zo luidt het advies van Ligtlee. 'Bij veranderingen is vaak een aanpassing nodig. Een flinke uitbouw, zonnepanelen, een nieuwe keuken: het kan allemaal invloed hebben op de dekking, de premie en het bedrag waarvoor je bent verzekerd. En het laatste wat je wilt, is dat je bij schade te weinig krijgt uitgekeerd omdat je onderverzekerd bent.'

Opstalverzekering bij Radar

Radar schreef al eerder over het belang van deze verzekering. In dit artikel leggen we uit wat de opstalverzekering precies inhoudt, wanneer je hem nodig hebt en waar je op moet letten bij het afsluiten. 

Bron: VEH