background branding

'Huiswerk voor ontwikkelaars corona-apps'

corona-app-18-04-2020-780.jpg

Er ligt nog wel wat huiswerk voor de ontwikkelaars van de corona-apps met wie het kabinet mogelijk in zee wil, vindt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Zo heeft een aantal overgebleven teams de zogeheten broncode van hun app nog niet openbaar gemaakt.

Dat is 'wel echt een hele belangrijke voorwaarde' voor de app die het kabinet zoekt, zei De Jonge na een dag waarop zeven app-bouwers hun plannen presenteerden. 'Dat is echt een huiswerkklusje, want daarvan hebben we wel gezegd: dat moet openbaar zijn en daarmee toetsbaar voor iedereen.'

Privacy en toegankelijkheid

Deskundigen en belangstellenden mochten de plannen van de zeven finalisten zaterdag tegen het licht houden en commentaar leveren. De online uitzending werd door een paar duizend mensen gevolgd. Sommigen leverden stevige kritiek. Met name de privacy van de gebruiker was niet bij ieder ontwikkelteam in goede handen, vonden experts. Andere apps waren slecht toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen.

Radar Testpanel over corona-app

Slechts 14% zou een 'corona-app' zomaar installeren, blijkt uit een peiling van het Radar Testpanel. 86 procent zou niet zonder meer zo'n toepassing downloaden, 22 procent wil dat onder geen beding, en nog eens 64 procent stelt specifieke voorwaarden aan zo'n app.

De teams krijgen nu tijd om hun ontwerp voor de app, die waarschuwt als de gebruiker in de buurt is geweest van iemand bij wie het coronavirus is geconstateerd, te verbeteren. Zondag kunnen ze hun plannen opnieuw voorleggen. Daarna beoordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens of die de privacy niet schaden en beslist het kabinet of er een bruikbare app tussen zit.

De Jonge's ministerie maakt nog niet duidelijk genoeg dat de app niet verplicht wordt, vindt hij. Hij gaat de website van het departement aanpassen omdat die daarover vragen opriep. Om de app te laten werken, moeten mensen die vertrouwen, onderstreept de minister van Volksgezondheid. En dat kan alleen als het gebruik vrijwillig is.

Update 19 april, 11:20 uur: Lek in een van de corona-apps

Bij een van de mogelijke corona-apps, COVID19 Alert, is een datalek gevonden. Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand meegekopieerd met zo'n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden, bevestigt Sander de Vries, een van de initiators, een bericht hierover bij RTL Nieuws.

De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. 'Een menselijke fout. Dat is niet goed, maar we hadden een half uur de tijd om de code online te zetten. Iedereen probeert iets goed te doen, dat dit dan gebeurt is heel sneu. We hebben in elk geval geen enkel commercieel doel.'

Inmiddels zijn de gegevens verwijderd en de makers roepen mensen op die de informatie eraf hebben gehaald, hier niets mee te doen. De personen van wie de gegevens zijn uitgelekt, worden op de hoogte gebracht. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie worden geïnformeerd.

Het ministerie vindt het 'juist ook wel goed' dat de fout tijdens de zogenoemde appathon van dit weekend, waarbij appbouwers commentaar krijgen van deskundigen en belangstellenden en hun werk vervolgens kunnen verbeteren, aan het licht komt. 'Het mooie van dit evenement is dat het transparant is en dit meteen opvalt, zodat het kan worden opgelost.'

'Het gaat snel, want het virus wacht niet'

Het departement zet kanttekeningen bij de stelling van de makers dat de haast die het departement vraagt de boosdoener is. 'Het gaat snel, want het virus wacht niet. Maar de andere zes app-ontwikkelaars hebben deze fout niet gemaakt.'

De uitglijder betekent niet dat de bouwers van COVID19 Alert het nu kunnen vergeten, zegt het ministerie. Het kabinet beoordeelt straks niet alleen het eindresultaat, maar ook de uitgangspunten van de makers en hun omgang met fouten.

De ontwikkelaars van zeven mogelijke corona-apps presenteren dit weekend hun product. De app moet helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zodat de strenge coronamaatregelen mogelijk wat kunnen worden versoepeld.

Bron: ANP