'Huizen bevingsgebied 954 miljoen minder waard'
Ruim 180.000 woningen in de provincie Groningen zijn minder waard geworden door de aardbevingen die in dat gebied worden veroorzaakt door gaswinning. Het gaat daarbij om een schadepost van minimaal 954 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het onderzoek, dat vrijdag werd gepubliceerd door NRC, is gebaseerd op een model dat recent door de Vrije Universiteit van Amsterdam werd ontwikkeld. Hiermee kunnen voor kleine gebieden, zoals wijken en dorpen, de verschillen in effect van aardbevingen op de woningprijzen in kaart worden gebracht. De totale waardedaling van 954 miljoen komt voor het grootste deel voor rekening van de negen 'erkende' gemeenten met aardbevingsproblematiek. Dit varieert van 118 miljoen euro in Slochteren tot 29 miljoen euro in De Marne.
Ook waardeverlies buiten compensatiegebied
De onderzoekers noemen het opvallend dat ook sprake is van aanzienlijk waardeverlies in gemeenten die buiten de regeling vallen van de NAM om waardevermindering te compenseren. Zo gaat het in de stad Groningen om 111 miljoen euro en in Hoogezand-Sappemeer om 90 miljoen.
'De gemiddelde waardedaling per woning over het gehele gebied is 5000 euro', zo luidt een van de de conclusies. 'Dat is 3 procent van de woningwaarde. Maar de waardedaling varieert sterk per gebied, met als hoogste bedrag op gemeenteniveau 20.000 euro in Slochteren, in enkele kleine kernen zoals Toornwerd, Sint Annen en Thesinge loopt het op tot rond 26.000 euro per woning.'
Groningse huiseigenaren, verenigd in de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), berekenden eerder dat er sprake is van een waardevermindering van 1 miljard euro. Zij gingen daarbij echter uit van 100.000 huizen, terwijl de universiteit in Groningen uitgaat van 180.000 huizen. De stichting won vorig jaar een rechtszaak van de NAM met als inzet dat de onderneming de waardedaling van de huizen al moest vergoeden voordat een woning verkocht werd. De WAG won de zaak maar de NAM ging later in hoger beroep.
Bron: ANP