'Huizen krijgen funderingslabel bij taxatie'

fundering19-10-2020.jpg

Panden krijgen vanaf volgend jaar een funderingslabel wanneer ze getaxeerd worden, zo blijkt onderzoek van het televisieprogramma De Monitor.

Zo'n 250.000 huizen zullen een hoog risicolabel krijgen. Vooral voor eigenaren die zich niet bewust zijn van hun funderingssituatie kan dat onverwacht in de papieren lopen.

Funderingsrisicolabel vanaf juli 2021 in taxatierapport

Taxateurs nemen met ingang van juli 2021 een funderingsrisicolabel op in hun taxatierapport. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontwikkelde een database waarmee op pandniveau kan worden vastgesteld wat de risico's op funderingsproblematiek zijn. Dat gebeurt aan de hand van dertien factoren, zoals hoogte-, grondwater- en funderingsgegevens.

'Urgentie voor 250.000 huizen'

Don Zandbergen van het KCAF: 'Een D of E-label betekent niet meteen dat een huis op instorten staat, maar het moet een koper of eigenaar wel aansporen om onderzoek te doen. Het geeft aan dat er urgentie is. En dat geldt voor 250.000 huizen.'

Er komt een toelichting bij het label waarin staat in welke van de vijf risicocategorieën (A tot en met E) het huis valt en waarom.

VEH: 'Waarde label moet niet overdreven worden'

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat er met een label gewaarschuwd wordt voor de staat van de fundering van woningen, maar is ook kritisch. 'De waarde van het label moet je niet overdrijven', zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

Het label kan kopers helpen die willen verbouwen. 'Dat doen veel mensen die een oudere woning kopen, en dan is het goed dat je beducht bent op tegenvallers', ziet André de la Porte als voordeel van het label.

VEH twijfelt: hebben taxateurs benodigde kennis?

Maar tegelijk vraagt hij zich af of taxateurs de juiste kennis hebben. 'Er is een specialist nodig die weet waar je moet kijken, passend bij het type woning. Taxateurs kunnen alleen op basis van algemene informatie een risico-inschatting geven', zegt hij.

'Een vloer in een woning moet worden opengemaakt, of de fundering moet vanaf de buitenkant worden opgegraven om te zien of die problemen heeft of krijgt.' Dat inschatten is volgens André de la Porte 'hartstikke moeilijk' en het proces duur. Maar het is volgens hem wel goed dat de koper door een label wordt gewaarschuwd voor mogelijke risico's.

Reactie KCAF: 'Nuance in berichtgeving is verdwenen'

Het kenniscentrum laat in een reactie overigens het volgende weten over de testfase van de risico-inschatting: 'Het doel van de risicoschatting is het verhogen van de waakzaamheid voor de funderingsproblematiek in Nederland. KCAF zet zich al jaren in om de transparantie hierover te verbeteren. Waarom? Omdat de meeste mensen vaak volledig verrast worden als schade optreedt en dan vaak van het kastje naar de muur gestuurd worden in de zoektocht naar oorzaak en oplossingen. In de media is de nuance in de berichtgeving verdwenen en dat is jammer want dat heeft voor veel onrust gezorgd. Daarvoor bieden wij onze excuses aan.'

Testfase vervroegd beëindigd

Op dit moment zit het model achter het funderingsrisico in een openbare testfase. Het kenniscentrum vervolgt: 'Er is voor deze manier gekozen om verspreid door Nederland zo veel mogelijk input te krijgen waarmee het model verbeterd kan worden. Dit werd aanvankelijk beoogd tot eind december door te zetten. Door het hogere aantal bezoekers en daarmee ook het hoger aantal meldingen is de testfase vervroegd beëindigd. De website toont vanaf vandaag geen risicoschatting meer.'

Meldingen van huiseigenaren

KCAF heeft verschillende meldingen ontvangen waarin de uitgangspunten van een pand anders zijn dan in het model wordt aangehouden. 'Dit wordt aangepast in de doorontwikkeling na de testperiode. Denk hierbij aan een ander type fundering of uitgevoerd funderingsherstel. Dit heeft ook invloed op de risico-inschatting. Op basis van de meldingen gaan wij het model verfijnen om de betrouwbaarheid te vergroten.'

'Ook gaan wij opzoek naar een meer passende ontsluiting dat beter past bij het doel van de website; waakzaamheid voor funderingsproblematiek vergroten. De ontsluiting in verschillende risicoklasse, zoals vergelijkbaar met het energielabel, lijkt op basis van de feedback hiervoor niet geschikt. Na evaluatie van de testperiode en verbeteringen aan het model hebben wij hier meer inzicht in.'

Bron: ANP MediaWatch / De Monitor / Radar

Het bericht is aangepast op 2 november 2020 om 10.49 uur.

Meer over