Huizenbezitters bevingsgebied tegenover NAM
Zevenhonderd particulieren en twaalf woningcorporaties uit het Groningse aardbevingsgebied staan maandag voor de rechtbank in Assen tegenover de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De inzet is de waardevermindering van zo'n 100.000 woningen als gevolg van de bevingen door gaswinning.
De zaak is aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Volgens de stichting leiden de aardbevingen, nu en in de toekomst, tot een soms aanzienlijke waardevermindering van onroerend goed.
Erkenning eisen
WAG eist dat de NAM erkent dat veel woningen in het bevingsgebied bij eventuele verkoop minder opbrengen. Zij wil dat huizenbezitters op voorhand worden gecompenseerd, los van de vraag of de woningen op dit moment aantoonbare schade hebben, zoals scheuren en verzakkingen.
Omvang schade later vastgesteld
De zaak die maandag dient, gaat overigens nog niet over geld, maar alleen over de aansprakelijkheid van de NAM. De precieze omvang van de schade wordt dan later in afzonderlijke procedures vastgesteld.
Update 13:34 uur: 'nu compenseren is volstrekte willekeur'
Woningcorporaties en huiseigenaren in het Groningse bevingsgebied direct compenseren voor waardevermindering van hun huizen, leidt tot 'volstrekte willekeur'. Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is er maar één moment om te bepalen of een woning in waarde is gedaald. Dat is bij verkoop, 'als de schade in de portemonnee wordt gevoeld'.
Dat stelden de advocaten van de NAM maandag voor de rechtbank in Assen. Twaalf woningcorporaties en 900 particulieren uit Groningen hebben de NAM voor de rechter gedaagd. Zij eisen dat het bedrijf de waardvermindering van zo'n 100.000 woningen op voorhand vergoedt en niet pas bij verkoop.
Volgens de NAM is het onmogelijk die waardevermindering vooraf te bepalen. 'Het valt zelfs niet te voorspellen of over tien jaar per saldo wel sprake is van enige waardevermindering.'
Bron: ANP