Huizenkoper dupe late koopsubsidie
Starters op de woningmarkt komen in de problemen omdat de overheid te lang treuzelt bij de aanvraag voor een koopsubsidie.
Waar de wet het rijk twee weken geeft per aanvraag, kost het ambtenaren van uitvoerder SenterNovem minimaal vier weken. SP-Kamerlid Jansen eist uitleg van minister Vogelaar (Wonen). Voor starters die minder dan 37.000 euro verdienen kan de tegemoetkoming in hypotheeklasten onmisbaar zijn voor de aanschaf van de gewenste woning. Maximaal krijgen ze 170 euro per maand. Maar bij te lange procedures loopt de verkoper naar een ander. "Als je die ballast als starter om je nek hebt hangen, val je gewoon af", concludeert Jansen. "Vier weken is al in strijd met de wet. Nog meer vertraging is echt onaanvaardbaar. Vooral in steden met een overspannen woningmarkt, vallen starters zo steeds buiten de boot." Voor Jessica Vermeulen uit Hoogvliet loopt de allerlaatste deadline voor haar begeerde woning in Den Haag morgen af. "Op 23 april ging de verkoper akkoord met ons bod", zegt vader John. "We zijn nu bijna twee maanden verder en nog is er geen duidelijkheid." Alleen dankzij de hypotheekverstrekker en de behulpzame verkopers is de koop nog niet afgezegd.
Droom
Andere kopers zagen hun droom wel uiteenspatten. Sommigen raken zelfs hun bij de notaris gestorte borgsom kwijt. Bas Millenaar, directeur van de Hypotheker, spreekt van 'grote problemen'. " De achterstand bedraagt vaak veel meer dan twee weken. Door SenterNovem loopt de hele verkoop uit: makelaars en betrokkenen moeten eindeloos creatief naar oplossingen zoeken om uit de problemen te blijven. Consumenten worden ontzettend boos. Ze hebben de koop zelf niet meer in de hand."
Een verklaring voor de 'hemeltergende bureaucratie', zoals Jansen de vertragingsbrij typeert, is een gebrek aan personeel. Ook Millenaar hekelt 'het gebrek aan handjes'. "Er zijn daar altijd achterstanden. Het is verbazingwekkend dat de overheid zo weinig mensen beschikbaar stelt, maar wel de verkoop van woningen wil stimuleren."
De Nederlandse Vereniging van Makelaars stelt dat SenterNovem zich net als iedereen gewoon aan de wet moet houden. "Met personeelstekort heeft een consument of makelaar niets te maken: de overheid moet de wet volgen en dit probleem snel aanpakken", zegt Roeland Kimman.
Bron: De Telegraaf.