Huizenprijs stijgt verder

De prijzen van woningen zijn in het vierde kwartaal verder gestegen. Volgens de makelaarsvereniging NVM steeg de gemiddelde prijs ten opzichte van het derde kwartaal met 1,1 procent. Daarmee komt de betaalbaarheid van woningen verder onder druk te staan.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de makelaars van de NVM samen meer dan 150.000 woningen verkocht in een jaar tijd. Dat maakte de makelaarsvereniging donderdag bekend.

De gemiddelde prijs van een koopwoning komt nu uit op 241.000 euro.

Waarnemend NVM-voorzitter Wim van Kampen maakt zich zorgen over de hoge prijzen. "Door de verwachte stijging van de huizenprijzen en de oplopende rente is een kritisch betaalbaarheidniveau bereikt, waardoor kopers minder makkelijk een huis kunnen kopen."Verschillen

De prijsstijging geeft voor de verschillende typen woningen een ander beeld. Zo klom de prijs van de tussenwoning met 1,4 procent, een hoekwoning werd 0,3 procent duurder, de twee-onder-een-kapwoning steeg 1,4 procent in prijs, een vrijstaand huis 0,6 procent en voor een appartement moet 1,1 procent meer betaald worden.

Over het hele jaar gemeten werd de gemiddelde woning 3,7 procent duurder. Het aantal verkopen in 2006 klom bijna 3 procent ten opzichte van 2005.

Bij een lichte stijging van de rente en een verwachte economische groei van 3 procent op jaarbasis verwachten de makelaars voor 2007 een stijging van de gemiddelde woningprijs met 5 procent.

Bron : Nu.nl