background branding

'Huizenprijzen Groningen lager door bevingen'

De aardbevingen in Groningen leiden daar tot lagere huizenprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de economen Koster en Van Ommeren van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het is volgens hen de eerste keer dat er een verband is aangetoond.

Uit het onderzoek blijkt dat sterke aardbevingen, met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter, huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen binnen een straal van tien kilometer rondom de sterkste aardbevingen.

3000 euro waardedaling per beving

Volgens Koster daalt de huizenprijs per aardbeving met 3000 euro. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling dan flink oplopen. Hij schat dat de woningprijzen in Groningen in totaal met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen. Dat zou neerkomen op 500 euro per huishouden.

Beloftes minister Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei in 2013 nog dat de aardbevingen niet leiden tot een waardedaling van woningen, al meldden lokale makelaars en overheden van wel. Hij beloofde toen de waardeontwikkeling van de huizen in het aardbevingsgebied in de gaten te zullen houden.

Bron: ANP