'Huizenprijzen slechts licht omhoog'

huizenprijzen-100719.jpg

De huizenprijzen in Nederland zullen volgend jaar stijgen, maar minder hard dan aanvankelijk gedacht. Dat verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO. Volgens de onderzoekers tempert onder andere het afgenomen vertrouwen in de economie de prijsstijgingen.

De economie groeit de komende jaren naar verwachting minder hard, mede door handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en onzekerheid rond de brexit. Hierdoor neemt het vertrouwen van ondernemers af, wat ongunstig is voor de arbeidsmarkt. Dat heeft volgens ABN AMRO uiteindelijk ook zijn weerslag op de huizenmarkt.

Eerder bleek dat de woningmarkt stukje bij beetje in rustiger vaarwater begon te komen mede omdat veel woningkopers zich houden aan het plafond van wat ze willen betalen. 

'Stijging van 3 procent'

Voor volgend jaar gaat de bank daarom uit van een stijging van de huizenprijzen van 3 procent, waar eerder op een toename van 4 procent werd gerekend. Voor het aantal woningverkopen blijft ABN AMRO bij zijn eerdere raming dat die met 5 procent zullen afnemen. De woningmarkt zal daardoor krap blijven, maar de ergste spanning is volgens de onderzoekers voorbij.

Eerder bleek dat bestaande koopwoningen in mei 7,2 procent duurder waren geworden dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster. De stijging was iets minder groot dan de voorgaande maanden.

Woningen boven het spoor

De huizenmarkt kampt met een grote druk. Eerder bleek dat het totaal aantal verkochte woningen 2,5 procent onder het aantal van de eerste vijf maanden van 2018 ligt. Om die reden komen er plannen om binnen afzienbare tijd woningen, kantoren en parken boven drukke spoorknooppunten te bouwen. NS, ProRail, het Rijk en een aantal private partijen hebben woensdag in Utrecht een intentieverklaring ondertekend om de plannen verder uit te werken.

'Onbenutte plekken die lang niet bereikbaar waren omdat er allerlei technische drempels waren, willen wij nu gezamenlijk gaan ontwikkelen. Dit initiatief draagt bij om het tekort aan woningen op te lossen', aldus staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken na afloop van de bijeenkomst. 

Bron: ANP