background branding

'Huizenprijzen stijgen volgend jaar minder hard'

huizenprijzen-14112018.jpg

De huizenprijzen in Nederland zullen volgend jaar gemiddeld minder hard stijgen. Dat denken economen van de Rabobank. Ze voorspellen in een woensdag verschenen nieuw rapport over de woningmarkt een prijsstijging van circa 6 procent. Eerder lag deze prognose nog op 7 procent.

Voor dit jaar ziet Rabo een groei van de prijzen met 9 procent. Die verwachting was eerder nog 8,7 procent. Rabobank-econoom Nic Vrieselaar geeft aan dat vorig kwartaal al duidelijk werd dat steeds minder mensen het nog een gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Daar komt bij dat het consumentenvertrouwen de laatste maanden 'een knauw' heeft gekregen. Deze factoren kunnen leiden tot minder vraag naar koopwoningen, aldus de kenner. Op zijn beurt kan dit leiden tot minder overbiedingen en dus een gematigdere prijsontwikkeling.

Verder loopt het verkooptempo van woningen terug. Dat gaat volgens de Rabobank vaak vooraf aan een matiging van de prijsontwikkeling. Voor 2018 wordt een verkoopaantal van ongeveer 225.000 geschat, van 242.000 verkochte woningen in 2017. Ook voor volgend jaar verwacht de bank dat het aantal verkochte woningen weer afneemt, tot zo'n 210.000.

Bron: ANP